Pátek, 19. dubna 2024

Agrární odvětví bez stížností na zápach?

To smrdí, smrdí, smrdí, říká jedna reklama na účinný prostředek k odstranění zápachu...

Agrární odvětví bez stížností na zápach?

Ten se může šířit ale nejen ze septiků, jak tvrdí trpaslíci v reklamě.Obtěžování zápachem se s rozvojem společnosti a obecně kvality života a životního prostředí začíná dostávat stále více do popředí. Lidé si ho více všímají a také hledají způsoby jak proti němu bojovat. Svědčí o tom i rostoucí počet stížností a mediálních kauz, které v nedávné době proběhly sdělovacími prostředky.

Zápach trápí i zemědělce a potravináře

Zpracovatelé živočišné i rostlinné produkce se nejednou setkali s pachovým znečištěním. Doba rozrůstající se obytné zástavby k výrobním podnikům a družstvům přináší vrásky nejednomu vedoucímu. Ať už se jedná například o chov skotu, prasat a drůbeže, ale i bioplynové stanice, kompostárny,výrobce krmiv pro zvířata, pach provázející často tuto produkci , je nepříjemný. Nejde ale jen o zemědělství, i navazující čláínek potravní vertikály , zpracovatelský průmysl, má s ním své zkušenosti. Návštěvník provozu zpracování ryb, drůbeže,ale i prostor v mlékárnách, jatkách, lihovarech a cukrovarech má občas chuť si dát přes ústa a nos alespoň kapesník. Ne vždy je i v potravinářských provozech vše voňavé. A co teprve kafilérie nebo nádrže s kejdou. A to jsme jen tentokrát u zemědělců a potravinářů, kterým předložíme účinnou možnost, jak se s těmi nepříjemnými průvodci provozů vypořádat prostým odstraněním.

Firma Regitas dokáže neutralizovat zápach

regitasOtázkou je, zda lze proti zápachu účinně bojovat? Odpověď zní naštěstí ANO! Universální a 100%-ně účinné řešení samozřejmě neexistuje, ale kdo hledá, najde. My jsme při pátrání, narazili na zajímavou a inovativní technologii firmy Biothys?? GmbH , která je známá více jak 30let a funguje v mnoha zemích po celém světě a kterou v našich podmínkách zavádí do praxe rodinná firma Regitas z Přerova. Oblastí neutralizace zápachu touto technologií je celá řada, my se budeme věnovat tentokrát cíleně již zmiňovaným provozům až po řešení pro restaurace, obchody, ale i domácnosti. Společnost Regitas s.r.o. tak i u nás nabízí unikátní technologii neutralizace pachového znečištění německé společnosti Biothys GmbH, která danou technologii vyvíjí již 30 let, má zastoupením ve 42 zemích světa a přes spokojených 3.000 klientů.

,,Je 8 důvodů proč s námi spolupracovat," vypočítává Filip Červinka. V prvém případě jde o neutralizaci zápachu pomocí nasyceného vzduchu. Dále se jedná o ošetření venkovní prostor o rozloze několika hektarů, je tu ale i ošetření vnitřních prostor, pak i ošetření vzduchotechniky o průtoku 1.000.000 m3/h. Firma slibuje i rychlou instalaci během 1 - 2 dnů bez omezení provozu. V nabídce má i ověření účinnosti před instalací pomocí testovacích zařízení. Technologie má vysokou účinnost od 70 do 95% při odstraňování zápachu a ve svém portfoliu má i neutralizaci organických a anorganických pachových látek

Jak probíhá proces neutralizace

Samotný princip likvidace zápachu není až tak složitý. Probíhá na základě přirozeného či řízeného proudění vzduchu , kdy se z polymerních gelů Gelactiv(R) strhávají aktivní látky, které se uvolňují do prostoru se zápachem. Zde dochází k neutralizaci pachových látek na základě nelineární chemické redoxní reakci. Na obou snímcích je zobrazena reakce buď amoniakem nebo se sulfanem.

regitas

,,Technologie Biothys?? GmbH je založena na redoxních chemických reakcích mezi pachovými látkami a aktivními látkami v gelových produktech Gelactiv(R) a Gel-O-Dor(R). Tato reakce je nelineární a dosahuje značného úbytku zápachu při dosažení bodu neutralizace. Tento reakční typ nejčastěji dosahuje redukce zápachu od 70 do maximálních 95%, (limitace chemickými zákony). Gelové produkty obsahují sloučeniny aldehydů a ketonů, které reagují s pachovými látkami. Vzniklé sloučeniny jsou méně těkavé a atomy např. dusíku a síry jsou méně schopné stimulovat čichové receptory, pomocí tzv. "uvěznění" chemickými vazbami uvnitř molekuly.," vysvětluje Filip Červinka chemické zákulisí probíhajících procesů.

Difuzní zařízení Smellmeister(R)

regitasMimo chemických reakcí je zajímavé si jen opět velmi krátce přiblížit jedno ze stěžejních přístrojových zařízení s označením Smellmeister(R). Jde o zařízení určené pro neutralizaci zápachu ve VZT a venkovním i vnitřním (otevřeném, uzavřeném) prostoru pomocí několika koncových zařízení. Dle typu přístroje jsme schopni ošetřit průtok vzduchu o objemu více jak 1 000 000 m?/h. Díky 2 až 12 nezávislým kompresorům je schopen směrovat proud obohaceného vzduchu přímo ke zdroji zápachu pomocí tlakových hadic. Je vybaven řídící jednotkou s možností časování a usměrňování toků obohaceného vzduchu. K tomuto přístroji existuje řada přídavných zařízení, která pomohou likvidovat zápach v určitých provozních jednotkách. Je to například ošetření vzduchotechniky, perforovaná hadice umístěná na plotě okolo bioplynové stanice nebo můžeme jmenovat nosiče umístěné na zdech siláže včetně pojízdných kolejnic. Zajímavý je i vysokootáčkový ventilátor umístěný v rohu nebo okolo kompostárny. Lehce se dá asanovat od zápachu i odpadní laguna instalovaným zařízením Lagoon air s kapalinou Exair, 12 tryskami a větrnou korouhví. A tak by bylo možné popisovat další a další jednotky tvořící celek celého ,,soukolí" zařízení s nesmírným přínosem nejen pro naše nosy, ale předevím i celkově životní prostředí.

Výběr z aplikací

Pomocí unikátní vlastnosti neutralizace obohaceným vzduchem, široké škále difuzních a periferních zařízení, a zejména různých typů gelů naší společností umožňuje neutralizovat pachové látky v rámci celého výrobního areálu. Od vzduchotechniky, vnitřní prostory až po venkovní prostory včetně odpadních nádrží, lagun a ČOV.

regitas

Víc k odstraňování zápachů v zemědělství a potravinářských provozech nabízí Filip Červinka na webových stránkách společnosti www.regitas.cz včetně případových studií z instalací v PDF podobě a s možností stáhnutí. ,,Samozřejmě nejpodrobnější informace sdělíme rádi během osobních jednání.," zve ke konzultacím Filip Červinka a doporučuje dopředu se objednat na telefonu 602 655 676 nebo prostřednictvím email.adresy : filip.cervinka@regitas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů