Sobota, 20. dubna 2024

Jihlavané loni dýchali nejčistší vzduch za řadu let, díky počasí

Jihlavané loni dýchali nejčistší vzduch za řadu let, díky počasí

Obyvatelé padesátitisícové Jihlavy loni dýchali nejčistší vzduch za sedm let měření kvality ovzduší. Přispělo k tomu počasí s dobrými rozptylovými podmínkami a kratší topná sezona v teplé zimě. Hodnoty škodlivin zůstaly pod ročními imisními limity s velkou rezervou. Výsledky měření prašnosti a oxidů dusíku na území Jihlavy dnes novinářům přiblížil Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Výsledky byly velmi dobré, až jsme to nečekali," uvedl Skeřil. Zlepšení čistoty ovzduší díky dobrým rozptylovým a meteorologickým podmínkám vykázalo celé Česko. Inverze se vyskytovaly hlavně v listopadu, ale Vysočina patřila mezi lokality, jichž se dotkly nejméně. V zimě inverzní situace téměř nebyly. "Vždycky se rozfoukalo a rozpršelo," uvedl Skeřil.

Podrobnější sledování čistoty ovzduší nad rámec státního monitoringu si od roku 2009 objednává město spolu s krajem. Ročně to stojí skoro půl milionu korun. Měřicí stanice je v průmyslové zóně u továrny Automotive Lighting. Další stanici má v Jihlavě ČHMÚ, a to na sídlišti Březinky.

Vzduch Jihlavanům kazí hlavně doprava a lokální topeniště, dalším dílem se na tom podílejí průmyslové závody. Doprava produkuje tři čtvrtiny oxidů dusíku uvolňovaných do ovzduší.

Z topenišť pocházejí až dvě třetiny emisí tuhých znečišťujících látek. Ke snížení prašnosti by měly pomoci dotace na výměnu starých kotlů na uhlí, jež mohou obyvatelé Vysočiny poprvé čerpat letos. Kraj v první vlně rozdělí 239 milionů korun, zájem o ně je velký. "V podstatě po 14 dnech byla alokace plus minus vyčerpána," uvedl radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

Dotační peníze podle Chláda vystačí na výměnu zhruba 2000 kotlů. Srovnatelnou dotaci by měl kraj z evropských fondů dostat v nejbližších letech ještě dvakrát, takže by mohlo být v domácnostech vyměněno více než 6000 kotlů. Je to zhruba 15 procent všech současných kotlů na tuhá paliva v kraji, a to už by se na čistotě ovzduší mohlo projevit, uvedl radní.

Ekologičtější kotle pořízené díky dotaci podle Jiřího Kose z krajské hygienické stanice pomohou zlepšit čistotu ovzduší hlavně v menších sídlech. "Pokud se tam bude gró zastaralých topenišť měnit, rozhodně se to projeví v inverzních situacích. Bude tam dýchatelněji," řekl. Celkový dopad výměny kotlů na ovzduší Vysočiny vyplyne až z dlouhodobějších měření.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů