Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo zemědělství dá peníze bankám. Těm potravinovým

Ministerstvo zemědělství dá peníze bankám. Těm potravinovým

Ministerstvo zemědělství začalo přijímat žádosti o podporu z nového programu na pomoc potravinovým bankám a dalším humanitárním organizacím. Jeho účelem je snížit plýtvání potravinami a usnadnit distribuci jídla lidem na hranici hmotné nouze.

,,Plýtvání potravinami je celosvětový problém, proto jsme hledali způsoby, jak mu předcházet a místo zbytečného vyhazování nabídnout jídlo potřebným lidem. Historicky poprvé tak z národních dotací finančně podporujeme provoz a rozvoj potravinových bank, aby bylo potraviny kde skladovat. Dále měníme i legislativu, aby využití potravin pro sociální potřeby bylo širší než dnes. V novele zákona o potravinách navrhujeme, aby výrobci a prodejci mohli charitám věnovat potraviny, které mají deformované obaly nebo špatnou velikost písma na obale, ale pro konzumaci jsou stále bezpečné," řekl ministr Marian Jurečka.

V programu Podpora činnosti potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřenímje připraveno 30 milionů korun. Jsou určené humanitárním organizacím a charitám například na rekonstrukci a výstavbu skladů i na jejich provoz, včetně mezd pro zaměstnance. Podmínkou je, aby organizace poskytovaly zdarma jídlo lidem v hmotné nouzi. Na provoz mohou žadatelé dostat od Ministerstva zemědělství státní příspěvek do výše půl milionu korun, na rekonstrukci a výstavbu skladů až do jednoho milionu korun. Ministerstvo předpokládá, že letos může o dotaci projevit zájem přibližně 20 subjektů.

Ministerstvo zemědělství přijímá žádosti o podporu prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu do 29. dubna 2016. Již loni se podařilo s Ministerstvem financí dojednat, že za potraviny darované potravinovým bankám se platí minimální, případně nulová daň. Tím se obchodníkům snižují náklady a více je to motivuje věnovat potraviny na humanitární a charitativní účely.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů