Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP a SFŽP ČR: Další stovky milionů na obecní čistírny, kanalizace a vodovody

MŽP a SFŽP ČR: Další stovky milionů na obecní čistírny, kanalizace a vodovody

Obce Osík, Hostomice, Bezdědice a Radouš, Jedovnice, Krasová, Rudice a Senetářov brzy zlepší stav svých povrchových vod. Čerpat evropské prostředky mohou prakticky okamžitě. Ministerstvo životního prostředí právě schválilo udělení podpory z OPŽP 2014-2020 jednomu vodovodnímu a deseti kanalizačním projektům. Ty jsou nyní v mezistádiu realizace, na první její etapu získaly finance z minulého programového období.

Aktuální dotaci získá celkem 11 projektů v 8 okresech. Mají jeden společný cíl, a to snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových vod i podzemních vod z komunálních zdrojů. A také eliminovat zanesení znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod. Mezi podpořenými je i jeden projekt na zajištění dodávek pitné vody.

,,Výzvy jsme koncipovali jako nesoutěžní, to znamená, že předpokladem pro získání dotace bylo pouze splnění základních podmínek a parametrů," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodal: ,,Většina projektů má navíc již vysoutěženého dodavatele, nebo soutěž dokončuje, takže může být prakticky okamžitě zahájeno skutečné čerpání evropských prostředků."

,,Je to další dobrý příklad flexibilního managementu MŽP a SFŽP ČR. Aby bylo možné financovat tyto projekty kontinuálně, rozdělili jsme je do dvou fází. V první jsme tak mohli po skluzu nabraném minulými vládami rychle dočerpat evropské peníze z předchozího programového období OPŽP. Pokud bychom projekty nerozfázovali, nestihly by se z časových důvodů podpořit vůbec. Jsem rád, že další stovky milionů jdou právě na ochranu vodních zdrojů, je to naše priorita," zdůraznil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Fázovací projekty umožnily žadatelům rozdělit svůj projekt do dvou částí a na první jeho část čerpat dotaci ještě z OPŽP 2007 - 2013. Z nového OPŽP teď budou dofinancovány částkou 334 milionů korun.

Mezi podpořenými projekty je například odkanalizování obce Osík, stavba vodovodu mezi obcemi Hostomice - Bezdědice - Radouš nebo intenzifikace čistírny odpadních vod a kanalizace v obcích Jedovnice, Krasová, Rudice a Senetářov.

Další skupina žadatelů obdrží informaci o podpoře vodohospodářských projektů na konci dubna.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů