Středa, 24. dubna 2024

Dotaz: Identifikační číslo provozovny

Dotaz: Identifikační číslo provozovny

Dotaz:

Od 01.07.2016 začínají platit Čl. II-přechodná ustanovení, bod 5., zákona č. 223/2015 Sb.. To znamená, že jakožto původci odpadů budeme muset uvádět do hlášení IČZ firmy, které jsme odpad předali. V této souvislosti se na nás obracejí oprávněné firmy a požadují po nás čísla provozoven, ze kterých jim odpad předáváme. Není nám jasné, co je myšleno číslem provozovny, protože nám žádné takové číslo nebylo oficiálně přiděleno. Doposud jsme si čísla provozoven do hlášení určovali sami - jde o šestimístné číslo. Chtěla bych se zeptat, zda to bude možné takto praktikovat i po 30.červnu 2016, nebo zda musí být číslo vícemístné, nebo nám ho musí někdo přidělit a zda máme povinnost toto číslo nahlásit oprávněné firmě?

Odpověď:

Váš dotaz se týká číselného identifikátoru provozovny, tzv. IDENTIFIKAČNÍHO ČÍSLA PROVOZOVNY (IČP), které přiděluje živnostenský úřad jednotlivým provozovnám (v souvislosti se zákonem č. 111/2009 Sb., o základních registrech).

Konkrétně řeší problematiku §17 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v §17 odst. 6. Identifikační číslo provozovny je desetimístné číslo, které je přidělováno od 1. 7. 2010. Každá provozovna konkrétního podnikatele má své vlastní IČP, to znamená, že v případě, kdy jeden podnikatel má více provozoven, tak každá bude mít své vlastní (odlišné) IČP.

Pokud samostatná provozovna nemá přiděleno identifikační číslo provozovny (jedná se například o činnost stavební firmy - pro stavbu se samozřejmě IČP nevydává) vyplňuje se pak interní číslo provozovny, které si ohlašovatel zvolí sám.

Používání IČP a IČZ (identifikačního čísla zařízení) ve formuláři pro Hlášení o produkci a nakládání s odpady (příloha č. 20 vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady) zavede až připravovaná novela citované vyhlášky, jejíž vyhlášení se opozdilo.

Závěr - od 1. 7. 2016 bude nutné ve formuláři Přílohy č. 20 používat pouze IČP (u původce odpadů, s výjimkou situace, kdy odpad vznikl mimo provozovnu - tedy např. při již zmiňované výstavbě) a IČZ (v případě oprávněné osoby).

Autor: Ing. Petr Šulc

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů