Pátek, 29. března 2024

Ropa z prasklého peruánského ropovodu znečistila řeky v Amazonii

 Ropa z prasklého peruánského ropovodu znečistila řeky v Amazonii

Zhruba 3000 barelů ropy uniklo z dvou prasklin na ropovodu vedoucím přes peruánskou Amazonii. Ropa znečistila dvě řeky, na jejichž vodě jsou závislé místní domorodé vesnice. S odvoláním na státní společnost Petroperu o tom dnes informovala agentura Reuters.

Kvůli prasklinám, k nimž mohlo dojít už na přelomu ledna a února, musela být zastavena přeprava ropy, která potrubím proudí v objemu 5000 až 6000 barelů denně.

Podle prezidenta Petroperu Germána Velásqueze nějakou dobu potrvá, než bude provoz ropovodu obnoven. Společnost nyní podle jeho slov provádí inspekci ropovodu, který byl postavený už v 70. letech minulého století, aby předešla možným dalším únikům.

Společnosti Petroperu hrozí za úniky do řeky pokuta zhruba 60 milionů solů (asi 417 milionů korun), pokud testy potvrdí, že ropa v řece ohrozila zdraví místních obyvatel.

Televizní záběry ukázaly houštiny v džungli pokryté černým mazem a čistící týmy vybírající kbelíky ropy z řeky. Velázquez popřel informace, že společnost platí dětem, aby se na čištění ropy podílely. Dodal ale, že zvažuje propuštění čtyř činitelů firmy, kteří dětem dovolili zapojit se do sběru ropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů