Čtvrtek, 28. března 2024

V Norsku se plánuje největší projekt větrné elektrárny v Evropě

 V Norsku se plánuje největší projekt větrné elektrárny v Evropě

Společnost Statkraft představila spolu se svými partnery největší projekt pevninské větrné elektrárny v Evropě. Výstavba celkem šesti větrných farem v Norsku má stát 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy Kč). Firma uvedla, že elektrárna by měla být schopna od roku 2020 vyrábět až 1000 megawattů elektřiny, což je více, než současná celková instalovaná kapacita větrných elektráren v Norsku.

Výstavba má začít ve druhém čtvrtletí letošního roku. Celkem budou mít farmy 278 větrných turbín, které dodá dánská společnost Vestas, a měly by ročně uspokojit spotřebu 170.000 norských domácností.

Statkraft bude mít ve společném podniku na výstavbu farem podíl 52,1 procenta. Norská energetická firma TrönderEnergi bude mít 7,9 procenta a konsorcium Nordic Wind Power vedené švýcarskými společnostmi Credit Suisse Energy Infrastructure Partners a BKW zbývajících 40 procent.

Pokud se nebere v úvahu odvětví těžby ropy, je oznámený projekt jednou z největších průmyslových investic v Norsku za poslední desetiletí, uvedl list The Wall Street Journal.

Projekt byl už jednou zastaven, protože firmám se zdál kvůli nízkým cenám energií v Norsku neziskový. Toto rozhodnutí kritizovala vláda, která se snaží co nejvíce podpořit ekonomický rozvoj mimo ropný průmysl. Firmy nyní uvedly, že se jim podařit snížit náklady na projekt a zvýšit kapacitu výroby. Projekt byl také přesunut do jiné oblasti, která je více větrná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů