Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci chtějí zkvalitnit péči o rezervaci Pouzdřanská step

Ochránci chtějí zkvalitnit péči o rezervaci Pouzdřanská step

Ochránci přírody chtějí v dříve zanedbané Národní přírodní rezervaci Pouzdřanská step - Kolby na Břeclavsku udržovat sečením trávy dvě třetiny této padesátihektarové oblasti. Jde o jednu z nejcennějších původních stepních oblastí ve střední Evropě, která je domovem mnoha vzácných druhů rostlin a hmyzu. S její pravidelnou údržbou začaly desítky dobrovolníků, řekl dnes ČTK Petr Slavík z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Před čtyřmi lety byla step na mnoha místech zarostlá náletovými dřevinami. Některá vzácná rostlinná společenství zanikala, což mělo vliv na tenčící se populaci motýlů nebo brouků, řekl dnes ČTK David Číp z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jaroměř. V roce 2012 proto s kolegy uspořádal první sečení stepi. Zvládli tehdy jen několik hektarů.

"Náš tým se postupně rozrůstá. V sobotu se nás v Pouzdřanech sejde asi 50, a pokud nám bude počasí přát, posečeme zhruba pět hektarů. Tento druh údržby krajiny potřebuje například rostlina kavyl," řekl Číp. Pouzdřanská step je ale také domovem mnoha dalších rostlinných druhů - kostřav, konikleců nebo kosatců.

Loni poprvé po mnoha letech se podařilo ochráncům ve spolupráci s AOPK posekat necelé dvě třetiny stepi. Část musí každou sezonu zůstat ladem a sečené oblasti je nutné střídat. Je ale nutné, aby údržba byla pravidelná. Každoročně by ochránci na zajištění kosení stepi potřebovali od 200.000 do 300.000 korun.

Nyní jednají o státních dotacích. "Pláčeme nad ničením tropických pralesů, a to zcela jistě oprávněně. Zapomínáme ale na údržbu našich stepí, které jsme si z větší části už zničili," dodal Číp.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů