Sobota, 20. dubna 2024

Vzdělaní Češi mají přírodu rádi, ale všechny národní parky si vybaví jen každý desátý

Vzdělaní Češi mají přírodu rádi, ale všechny národní parky si vybaví jen každý desátý

Češi do přírody rádi chodí, investice do její ochrany považují za smysluplné, nicméně o její ochranu se příliš nezajímají a mnoho o ní nevědí.Pouhých 11 % umí vyjmenovat všechny čtyři české národní parky a téměř polovina si nevybaví žádný rostlinný ani živočišný druh, který je na našem území kriticky ohrožen.To vše vyplývá z aktuálních výsledků rozsáhlého průzkumu, který realizovala odborná organizace Belecov rámci osvětového projektu Příběhy české přírody. Průzkum mapoval názory a postoje obyvatel k otázkám týkajícím se ochrany přírody.,,Věříme, že výsledky průzkumu vzbudízájem mezi odborníky k realizacidalších projektů zaměřených na lepšíporozumění cílům ochrany přírody ze strany veřejnosti," říká Markéta Dušková z Beleca. ,,Projektu Příběhy české přírody se úspěšnědaří zapojovat veřejnost do akcí a témat týkající se ochrany přírody, ale jak ukazují výsledky průzkumu, je potřeba na něj navázat podobnými vzdělávacímiaktivitami," popisuje smysl kampaně Markéta Dušková a dodává, že jde o jednu z nejrozsáhlejších ochranářských kampaní, které byly doposud v ČR realizovány, a to také díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

V rámci průzkumu bylo dotázáno celkem 1023 respondentů z řad participantů Českého národního panelu svyšším vzděláním (minimálně středoškolské s maturitou), vyššími příjmy (měsíční příjem domácnosti nad 20 tisíc hrubého) a žijících ve větších sídlech (obce nad 20 tisíc obyvatel). ,,U této skupiny populace jsme očekávali větší informovanost i zájem o přírodu. Přestože lidé deklarují, že je česká příroda zajímá a mají ji rádi, ve skutečnosti o ní mnoho nevědí a zprávy o ní ani aktivně nevyhledávají," vysvětluje spoluautorka výzkumu, socioložka Kateřina Ptáčková. Průzkum také odhalil, že polovina vzdělaných Čechů a Češeksi není schopna vybavit žádnou zprávu o ochraně české přírody, kterou v poslední době zaznamenala. O podílu lesů na území ČR má alespoň přibližně správnoupředstavu zhruba třetina z nich.

Přestože o přírodě vzdělaní Češi mnoho nevědí, pobyt v ní je láká. Alespoň občas zajde do přírody v podstatě každý, ale zároveň pod přírodou si každý představuje trochu něco jiného. ,,Nepřekvapí, že téměř všichni by za pobyt v přírodě označili sběr hub či procházku v lesoparku, více než třetina respondentů se však jako v přírodě cítí také např. na výletě s dětmi do ZOO,"dodává Ptáčková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů