Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce dala Národnímu parku Šumava pokutu za kácení u Smrčiny

 Inspekce dala Národnímu parku Šumava pokutu za kácení u Smrčiny

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila šumavskému národnímu parku pokutu 100.000 korun za loňské kácení kůrovcových stromů v okolí Smrčiny u Horní Plané na Českokrumlovsku. Loňská těžba podle ČIŽP rušila hnízdění tetřeva a vyvádění jeho mláďat. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes ČTK řekl, že šumavský park musel zasahovat, aby neporušil mezinárodní smlouvu uzavřenou s rakouskou stranou.

"My vůči Rakousku garantujeme, že nepřipustíme, aby se případná kůrovcová kalamita dostala na jejich území. Takže se ukazuje, že bude nutná změna legislativy, jinak se dostáváme do zacyklovaného stavu, kdy musíme vždycky nějak zasáhnout a něco porušíme," uvedl dnes Brabec. Park vede od května 2014 ředitel Pavel Hubený, který při svém nástupu do funkce uvedl, že chce především dodržovat zákony. Kritizoval rovněž své předchůdce za to, že museli platit řadu pokut za porušení různých norem.

Šumavský národní park kácel kůrovcem napadané stromy v rozmezí od loňského dubna do července. Smrčina se nachází bezprostředně na česko - rakouské hranici Šumavy. Podle zprávy ČIŽP navíc park kácel, aniž by měl na zásah udělenou výjimku. "Jak jsem se s celou záležitostí seznámil, tak všechny strany ví, že to je velmi složitá situace, která je v této chvíli bezvýchodná," řekl ministr Brabec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů