Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP nabízí obcím 50 milionů korun na chytré hospodaření s vodou

Dotace na zachycování vody v krajině a zvýšení efektivity využívání vodních zásob nabízí nová výzva Národního programu Životní prostředí...

MŽP nabízí obcím 50 milionů korun na chytré hospodaření s vodou

Oprávněnými příjemci dotací jsou malé obce do pěti set obyvatel. Cílem výzvy je podpořit projekty udržitelného hospodaření s vodami. Nejefektivnější obecní projekty budou zafinancovány Státním fondem životního prostředí ČR.

Malé obce do pěti set obyvatel mohou získat dotaci na realizaci projektů zaměřených na zlepšení kvality podzemních a povrchových vod a na jejich využívání. Předložit musí projekty vedoucí ke snížení množství vypouštěného znečištění z komunálních zdrojů do povrchových i podzemních vod a ke zvýšení využití srážkových vod jako vody užitkové.

,,Naším cílem je motivovat malé obce k úspornému využívání vody a vzhledem k probíhající klimatické změně pak i k přivedení vody zpět do přirozeného vodního koloběhu. Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním, navíc zlepšuje kvalitu vody," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce podpořené projekty poslouží jako vzorové i pro ostatní malé obce. ,,Projekty musí splňovat zásady udržitelného hospodaření s vodou, jako je například oddělení vod různého původu, individuální čištění jednotlivých druhů vod a jejich recyklaci, využívání srážkových vod a její zasakování do půdy," vyjmenovává Brabec.

Oprávněnými příjemci ve třetí výzvě Národního programu Životní prostředí jsou obce či jejich části s méně než 500 obyvateli. Obce s vyšším počtem občanů mají na tato opatření možnost čerpat podporu z Operačního programu Životní prostředí.

,,Čištění odpadních vod v malých obcích je mnohdy problém, neboť centrální řešení není pro malé obce ekonomicky výhodné, podobně je na tom oblast nakládání se srážkovými vodami, na kterou malé obce často nemají prostředky, a není proto doposud uspokojivě řešena," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodává: ,,Věříme, že výzva podnítí zájem ze strany obcí řešit problematiku komplexně a dostaneme i celou řadu inovativních řešení."

Aktuální výzva je dvoukolová. V prvním kole budou obce předkládat projektové náměty, které posoudí komise složená ze zástupců Ministerstva životního prostředí, nezávislých expertů a pracovníků Státního fondu životního prostředí ČR. Obce, jejichž projektový námět bude doporučen k podpoře, pak podají žádost o poskytnutí dotace ve druhém kole výzvy.

Příjem projektových námětů startuje dnes, 1. března, a končí 30. června letošního roku. Žádost o podporu ve druhém kole bude možné podat od 1. srpna do konce listopadu letošního roku. Maximální výše podpory pro jeden projekt činí 5 milionů, celkem je pro obce k dispozici 50 milionů korun. Podporu lze čerpat pouze na záměry dosud nerealizované. Všechny podklady potřebné pro podání žádosti jsou ke stažení na stránkách SFŽP ČR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů