Sobota, 20. dubna 2024

Vzdělaní více pečují o životní prostředí

Česká populace považuje zhoršující se kvalitu životního prostředí za závažný problém, přesto jen dvě třetiny z nich činí kroky k jeho ochraně.

Vzdělaní více pečují o životní prostředí

Aktivnější jsou v tomto směru vysokoškolsky vzdělání lidé a ženy.Na trhu jednoznačně chybí určitý vzor, který by za ochranu životního prostředí bojoval, když už si lidé někoho vybaví, tak je to v této oblasti kontroverzní Václav Klaus. Vyplývá tak alespoň z průzkumu výzkumné agentury Ipsos, který si nechala zpracovat společnost Veolia ČR. Ta se totiž hlásí k odpovědnému podnikání a dlouhodobě činí opatření pro snižování uhlíkové stopy ze své činnosti.

Zhoršující se kvalitu životního prostředí považuje za závažný společenský problém 93 % české populace, o něco citlivější vůči tomuto tématu jsou ženy a lidé mezi 35 a 55 lety. Závažnějším problémem je podle Čechů už jen zřejmě vlivem k aktuálním událostem v Evropě riziko terorismu a uprchlická krize.

Vláda se ochraně ŽP příliš nevěnuje

Fakt, že je třeba životní prostředí chránit, potvrzuje 97 % Čechů, přičemž drtivá většina z nich si uvědomuje, že právě v dnešní době je životní prostředí ohroženo významně a vyžaduje zásadnější ochranu. Přesto si ale skoro 90 % lidí myslí, že této hrozbě lidstvo nevěnuje dostatek pozornosti, a dvě třetiny dotázaných se dokonce domnívá, že dostatek pozornosti ochraně životního prostředí nevěnuje ani česká vláda.

Ovlivnit kvalitu globálního životního prostředí ale podle 84 % Čechů může svou činností i obyvatel malé země. Zřejmě i proto se dvě třetiny dotázaných snaží svou činností životní prostředí chránit. Nejaktivnější jsou v tomto směru vysokoškolsky vzdělaní lidé, z nich svou činností k ochraně přírody přispívá 83 %, a ženy. Nejčastěji Češi podporují životní prostředí tím, že třídí odpad- podle průzkumu jej třídí až 93 % těch, kteří se snaží o přírodu pečovat-, úsporou energie a vody. Přes polovinu dotázaných, kteří aktivně podporují životní prostředí, se také snaží šetřit potravinami a více než 40 % rovněž kupuje produkty šetrné k životnímu prostředí či méně často používá automobil.Naopak jen velmi zřídka lidé volí možnost ochrany přírody prostřednictvím neziskových organizací, na jejich činnost přispívá pouze 6 % Čechů, kteří se snaží životní prostředí podporovat.

Téměř všichni Češi si myslí, že je nutné, aby nastupující generace byla vedena k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí, přičemž 88 % těch, co mají děti, se je skutečně snaží k péči o životní prostředí vést. Vychovat nastupující generaci k zodpovědnému prostředí by pak podle Čechů měla především rodina a škola, v o trochu menší míře také média a politici.

Václav Klaus jako podporovatel životního prostředí?!

Většina Čechů si nevybavuje žádnou osobnost, která by podporovala životní prostředí, z těch zbývajících 20 % si lidé nejčastěji vybavili v této oblasti velmi kontroverzního Václava Klause, případně organizace jako Greenpeace či stranu Zelených. Ze zahraničních osob pak nejčastěji jmenovali Bona, zpěváka kapely U2, nebo herečku Angelinu Jolie.

Průzkum na téma ,,Češi a životní prostředí" pro společnost Veolia ČR zpracovala výzkumná agentura Ipsos v listopadu loňského roku. Průzkum probíhal prostřednictvím metody CASI (online panelovaného dotazování) na reprezentativním vzorku 501 obyvatel ČR ve věku 18 - 65 let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů