Čtvrtek, 28. března 2024

Odstartoval příjem žádostí na protipovodňové projekty za 1,65 miliard korun

34. výzva OPŽP - vodohospodářské projekty, sanace nestabilních svahů...

Odstartoval příjem žádostí na protipovodňové projekty za 1,65 miliard korun

Tato výzva cílí na podporu vodohospodářských projektů. Maximální celková dotace z prostředků EU činí 1,3 miliardy korun. Více než miliardu korun získají projekty zaměřené na zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a niv, dále na hospodaření se srážkovou vodou v intravilánu a na výstavbu ochranných nádrží. Dotace půjdou ale i na obnovení, výstavby a rekonstrukce bezpečnostních přelivů, kde mohou o dotaci žádat i fyzické osoby podnikající. O podporu mohou žádat i projekty zaměřené na sanace svahových nestabilit, ale s omezenou alokací ve výši 100 mil. Kč.

Žádost o dotaci mohou v této výzvě podávat hlavně veřejnoprávní subjekty, jako jsou obce, města, svazky obcí, státní podniky, státní organizace a další.

35. výzva OPŽP - varovné, výstražné a hlásné systémy, digitální povodňové plány a studie odtokových poměrů

Tato výzva se zaměřuje na projekty na tvorbu analýz odtokových poměrů, včetně návrhů možných protipovodňových opatření či zpracování podkladů pro vymezení území ohroženého zvláštní povodní. Dotaci dále získají projekty na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitální povodňové plány. Maximální výše podpory představuje 85 % a pro varovné systémy 70 % z celkových způsobilých výdajů. Maximální celková dotace z prostředků EU na schválené projekty v této výzvě činí 350 milionů korun.

Žádosti v obou výzvách mohou zájemci podávat od 1. března do 31. května 2016, a to elektronicky prostřednictvím formuláře, který je spolu s dalšími dokumenty k oběma výzvám k dispozici na webových stránkách programu.

Dokumenty k 34. výzvě
Dokumenty k 35. výzvě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů