Pátek, 19. dubna 2024

Policie obvinila dvojici kvůli poškození přírody u Žatce

Policie obvinila dvojici kvůli poškození přírody u Žatce

Kriminalisté obvinili kvůli poškození životního prostředí v obci Bezděkov u Žatce dvojici, které hrozí až pět let vězení. Neoprávněným nakládáním s jedy způsobili ekologickou havárii. Náklady na její odstranění znalci odhadli řádově na desítky milionů korun. Dnes o tom informovala lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Obviněni z trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a poškození a ohrožení životního prostředí byli majitelka a bývalý provozní ředitel jedné pražské společnosti. Oba stíhá vyšetřovatel na svobodě. "Sice bylo sděleno obvinění, ale dál probíhá vyšetřování, podrobnosti proto nemůžeme zveřejnit," řekla ČTK mluvčí Střelcová.

Jedovaté látky zamořily desítky metrů čtverečních půdy, na místě odumřelo několik stromů. Případem se zabývá i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Inspekce už loni nařídila provést předběžné opatření, jehož cílem bylo zabránit tomu, aby se znečištění šířilo. Protože inspektoři podali trestní oznámení, nemůže ČIŽP původce znečištění zároveň pokutovat. "ČIŽP však ve věci vede správní řízení o opatření k nápravě. Toto řízení ještě není pravomocně ukončeno, proto v tuto chvíli nemůžeme sdělit více informací," řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů