Středa, 24. dubna 2024

Ministerstvo zemědělství chystá třicetidenní rybářské lístky pro turisty

Vyšlo tak vstříc požadavku vedení Českého rybářského svazu

Ministerstvo zemědělství chystá třicetidenní rybářské lístky pro turisty

Ministerstvo zemědělství připravuje v rámci novely vyhlášky k rybářskému zákonukrátkodobé rybářské lístky, které budou platit jen 30 dní. Vyšlo tak vstříc požadavku vedení Českého rybářského svazu. Cílem je umožnit rybaření i turistům ze zemí, které nemají s ČR uzavřenou dohodu o vzájemném uznávání rybářských lístků. Rozdíl mezi 30 denním lístkem a všemi ostatními druhy rybářských lístků nespočívá jen v době trvání, ale i v tom, že zájemci o měsíční doklad nebudou muset v ČR skládat kvalifikační zkoušku. Stejně jako ostatní rybáři však budou povinni dodržovat všechna zákonem a vyhláškou stanovená pravidla, jinak jim hrozí vysoká pokuta.

Držitelé třicetidenního rybářského lístku sice nebudou muset skládat kvalifikační zkoušky, budou ale muset rybařit podle všech platných pravidel.

,,Na dodržování pravidel rybaření u nás dohlíží například rybářská stráž, policie, správci vodních toků a Státní plavební správa. Rybář s třicetidenním lístkem nebude mít žádnou úlevu a musí se chovat přesně podle zákona. Když ho poruší, hrozí mu pokuta až sto tisíc korun," řekl ministr Marian Jurečka.

Krátkodobý rybářský lístek pro turisty ze zemí, se kterými nemá Česká republika uzavřenou dohodu o vzájemném uznávání dokladů (to je například Německo), požaduje vedení Českého rybářského svazu už delší dobu. Argumentuje tím, že ČR má ve srovnání s Evropou jednu z nejsložitějších procedur k získání platného rybářského lístku. V některých zemích vůbec nevyžadují po rybářích složení kvalifikační zkoušky, tak to funguje například na Slovensku.

,,Vyšli jsme vstříc žádostem vedení rybářského svazu usnadnit získání rybářských lístků i jejich kolegům ze zahraničí, kteří jsou v České republice na krátké dovolené. Důležité je si uvědomit, že rybářský lístek není sám o sobě povolení k rybolovu. Je ale nezbytným dokladem pro získání povolenky k rybolovu, kterou zájemcům vydávají uživatelé rybářského revíru, například místní rybářské svazy. Bez obou těchto dokladů je rybolov nelegální," řekl ministr Marian Jurečka.

Na povolenku není žádný právní nárok, takže je možné, že ji držiteli rybářského lístku nevydají, například proto, že už mu v minulosti byla zadržena kvůli porušení rybářského řádu. Rybářská stráž může také v případě porušení pravidel odebrat rybáři povolenku přímo na místě.

Podle předpokladu by se mohly třicetidenní rybářské lístky začít vydávat od příští rybolovné sezóny v roce 2017. Výše poplatku za doklad bude přibližně 200 korun. Český rybářský svaz odhaduje, že o krátkodobý lístek by mohlo mít zájem asi 2000 lidí ročně.

Krátkodobé rybářské lístky bez nutnosti složit zkoušku mají i v jiných zemích, například v Rakousku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů