Pátek, 29. března 2024

Stromy se probouzejí. Přestaňte je kácet, vyzývá Arnika

Stromy se probouzejí. Přestaňte je kácet, vyzývá Arnika

Spolek Arnika minulý týden vyzval Ministerstvo životního prostředí, aby vydalo oficiální upozornění na konec letošního období vegetačního klidu (1). Podle platných předpisů je totiž možné kácet stromy právě v tomto období, které ale není v kalendáři pevně zasazeno a jeho délka závisí pouze na přírodě. Letos se stromy začaly probouzet téměř o 2 týdny dříve než minulý rok. ,,Kácecí sezóna" tak končí a Arnika vyzývá obce, správce komunikací i všechny ostatní, aby své plány na kácení odložili přinejmenším do podzimu.

,,Doufáme, že i tentokrát MŽP využije své kompetence předcházet zbytečným škodám na životním prostředí a neprodleně vydá upozornění, že začala vegetační sezona a kácet se nemá. Nejedná se o žádný výjimečný krok, podobnou výzvu ministerstvo životního prostředí vydalo i v předchozích letech," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Obdobím vegetačního klidu se rozumí období přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřeviny, které u nás obvykle spadá do období listopad - březen. Letošní velmi mírná zima urychlila nástup jara a s ním i probouzení stromů. Na základě pozorování v přírodě - rašení vegetace, nalévání pupenů dřevin - lze konstatovat, že letošní období vegetačního klidu skončilo již v druhé polovině února. Vracejí se už i stěhovaví ptáci a připravují se ke hnízdění - ornitologové hlásí návrat prvních hejn špačků ale také konipasů a skřivanů.

,,Kácení ve vegetačním období je bezohledné vůči životnímu prostředí. Může také dojít k poškození zájmů hájených zákonem o ochraně přírody a krajiny a viníkům pak hrozí sankce za porušení zákona," komentuje výzvu mluvčí Arniky Jan Vávra.

,,Stále dochází ke zbytečnému kácení stromů a důvody jsou často opravdu malicherné - stínění, padání listí, hypotetické hrozby ,,v případě pádu větve či stromu" a podobně. Velice mě mrzí, že ani po letošním horkém a suchém létě si tolik lidí neuvědomuje benefity, které nám stromy přinášejí. Zarážející jsou i přístupy některých obcí - stromy z obecních pozemků mizí často v rozporu se zákonem a bez náhradní výsadby. Snižuje se tím kvalita místa pro bydlení," dodává Marcela Klemensová.

V případě, že by se občané setkali s nepovoleným nebo bezdůvodným kácením stromů, mohou prostřednictvím webu Arniky kontaktovat Českou inspekci životního prostředí: http://arnika.org/odeslete-podnet-inspekci

O to, jak má úřad postupovat při správním řízení o vydání povolení ke kácení stromů, se občané dozvědí například z publikace Dřeviny rostoucí mimo les - jak je chránit a co dělat, když je nutné kácet. Mohou si ji zdarma stáhnout zde: http://arnika.org/dreviny-mimo-les-informacni-list-pro-statni-spravu.

Více k tématu ochrany stromů naleznete na webu Arniky http://arnika.org/stromy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů