Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská komise zveřejnila analýzu dopadů Pařížské klimatické dohody na energetickou politiku EU

Evropská komise zveřejnila analýzu dopadů Pařížské klimatické dohody na energetickou politiku EU

Evropská komise minulý týden zveřejnila analýzu [1] nároků, které má na energetickou a klimatickou politiku i legislativu EU uzavření přelomové dohody o ochraně klimatu v Paříži v prosinci minulého roku [2]. Hnutí DUHA, Glopolis a Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) nesouhlasí s tvrzením EK, že stanovené cíle snížení emisí skleníkových plynů EU pro rok 2030 není potřeba zlepšit.

Expertní studie totiž ukazují [3], že k omezení oteplení na maximálně dva stupně Celsia (přičemž Pařížská dohoda požaduje zastavení oteplování pokud možno už na 1,5 stupních Celsia) je zapotřebí, aby emise začaly významně klesat co nejdříve a ve druhé polovině století už byly o 95 % nižší. V roce 2030 by tedy EU měla snížit emise minimálně o 55 % (oproti roku 1990). Závazný cíl EU je nyní pouhých 40 procent do roku 2030, přičemž už v roce 2020 by evropské emise měly klesnout o 30 %. Evropa přitom může snížit emise razantněji, což bude mít navíc i větší ekonomické přínosy [4].

EK naopak zdůrazňuje, že je nutné stanovit dlouhodobé cíle pro snížení emisí skleníkových plynů po roce 2030. V EU ale takový závazný cíl zatím neexistuje. Evropský parlament pouze schválil orientační cíl: snížit emise o 80 - 95 % do roku 2050. Řada států - Francie, Německo, Británie, Rakousko, Švédsko, Dánsko, Finsko či Irsko - si již závazné cíle do roku 2050 legislativně stanovila.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Analýza Evropské komise opět potvrdila, že státy, které přijaly antifosilní zákony, můžeme nejen chválit za zodpovědnost v řešení závažného problému změny klimatu, ale také obdivovat jejich zodpovědnost v přípravě ekonomiky na nevyhnutelné změny. Snížení závislosti na fosilních palivech navíc přináší zlepšení kvality ovzduší i posílení průmyslu a vznik nových pracovních míst. Naše vláda by měla co nejrychleji schválit přípravu českého antifosilního zákona."

Klára Sutlovičová, analytické centrum Glopolis, vedoucí programu Energetika a změna klimatu, řekla:

,,Evropská klimatická politika léta přešlapuje na místě, zatímco Čína, Japonsko, USA nebo třeba Chile masívně investují do čistých zdrojů energie. Dohoda z Paříže potvrdila, že snižování nezdravé závislosti na uhlí, ropě nebo zemním plynu se vyplácí."

Hugo Charvát z Centra pro dopravu a energetiku doplnil:

,,Evropa ani Česká republika si jednoduše nemohou dovolit dalších čtrnáct let zahálet. Navíc za každou korunu, kterou dnes ´ušetříme´ na investicích do obnovitelných zdrojů nebo úspor energie, budeme muset později investovat dvakrát tolik na obranu proti suchu, povodním nebo vlnám vedra."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů