Pátek, 19. dubna 2024

Libanonská vláda chce vyřešit krizi s odpadem dočasnými skládkami

Libanonská vláda chce vyřešit krizi s odpadem dočasnými skládkami

Libanonská vláda dnes oznámila, že nakrátko obnoví provoz v hlavní skládce pro Bejrút a zřídí navíc dvě dočasné skládky. Tyto kroky by podle ní měly pomoci vyřešit krizi kolem odvážení odpadu v hlavním městě. Odpad se v libanonské metropoli hromadí už osm měsíců od doby, co byla uzavřena skládka jižně od Bejrútu. Kvůli situaci v metropoli, která vyvolává obavy o veřejné zdraví, dnes v hlavním městě protestovaly tisíce lidí. Demonstranti požadovali zřízení trvalých, nikoli provizorních zařízení, informovala agentura AP.

Libanonský ministr informací po osmihodinovém jednání kabinetu sdělil, že vláda zřídí dvě skládky a jednu, která byla předmětem sporů, nechá znovu otevřít, ale pouze na dva měsíce, aby pojala tuny nahromaděného odpadu. Dvě nové skládky prý budou fungovat nejméně čtyři roky a do té doby bude nalezeno trvalé řešení nakládaní s odpady. Obyvatele míst v okolí skládek vláda odškodní.

Odpad se vrší od července, kdy obyvatelé zablokovali vjezdy na hlavní skládku pro Bejrút, ležící poblíž jejich vesnic. Skládka byla otevřena v roce 1997 s tím, že hlavnímu městu a několika dalším oblastem bude sloužit jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun. Místní obyvatelé se blokádou snažili docílit toho, aby na skládku nemířily další vozy s odpadem.

Vláda se sice od loňského léta snaží udržet ulice Bejrútu čisté, ale odpad se hromadí na periferii města a podél řeky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů