Úterý, 23. dubna 2024

V Mělníku opět obtěžoval zápach z cukrovaru, podnik slíbil opravy

V Mělníku opět obtěžoval zápach z cukrovaru, podnik slíbil opravy

Obyvatele Mělníku znovu obtěžoval zápach z cukrovaru společnosti Tereos TTD, stěžovali si i v únoru. Podnik slíbil, že zajistí opravy střechy, které mají úniku zápachu z lihovarnických výpalků bránit. ČTK o tom dnes informovala mluvčí mělnické radnice Helena Vavřinová. Výpalky se používají jako hnojivo a jsou zdravotně nezávadné.

"V minulých dnech se opět Mělníkem šířil nesnesitelný zápach. Občané se obraceli na městský úřad se svými stížnostmi," uvedla Vavřinová. Mělník se proto obrátil na vedení cukrovaru, které vydalo prohlášení. Uvádí v něm, že únik zápachu je spojen s uskladňováním výpalků, kdy se zvyšuje tlak v nádržích a zápach uniká netěsnostmi ve střeše nádrže do ovzduší. "Na nádrži je instalována filtrační jednotka a netěsnosti jsme operativně utěsnili plechovými záplatami, díky tomu došlo k výraznému zlepšení situace," píše firma v prohlášení.

Naskladňování skončí ve čtvrtek večer, pak by měl zápach postupně úplně zmizet. "Počítáme se zařazením opravy střechy do plánu údržby a budeme ji řešit se specializovanou firmou, aby v budoucnu k podobné situaci již nedošlo," uvedla firma.

Zápach ve městě trápí i obyvatele Nymburka. Podle místních i vedení města je jeho zdrojem závod na lakování a zinkování Azos CZ, ale firma to popírá. Postup České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v kauze Azos CZ by podle radnice Nymburka měla prošetřit policie. Podle zastupitelů města ČIŽP ve věci nekonala a existuje i podezření na možnou korupci. Firma trvá na tom, že splňuje všechny zákonné limity. Inspekce obvinění radnice odmítá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů