Pátek, 29. března 2024

Únor 2016 překonal rekordy, teploty byly 1,35 stupně nad průměrem

 Únor 2016 překonal rekordy, teploty byly 1,35 stupně nad průměrem

Letošní únor byl celosvětově o 1,35 stupně Celsia teplejší, než je průměrná teplota pro tento měsíc, a překonal tak dosavadní rekordy. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle vědců je mohutné zvýšení teplot projevem klimatických změn způsobených lidskou činností a zároveň důsledkem jevu El Niňo.

Dosavadní rekord držel letošní leden, který byl o 1,14 stupně teplejší oproti celosvětovému lednovému průměru, připomněl deník The Independent.

Minulý měsíc byl vůbec nejteplejším únorem za více než stoletou historii měření, uvádí NASA. Globálně byl 1,35 stupně Celsia nad normálem, přičemž oteplení bylo ještě zřetelnější v hodnotách pro severní polokouli, kde byly únorové teploty o 2,76 stupně Celsia vyšší než průměr, a v arktické oblasti, kde teploty přesahovaly průměr dokonce o 5,36 stupně Celsia.

Vědci svalují částečně vinu za teplotní rekordy na jev El Niňo. Připomínají ale současně, že ve srovnání s obdobím 1997-98, kdy byl tento klimatický jev rovněž extrémní, jsou nynější globální teploty na povrchu pevniny a oceánů o 0,5 stupně vyšší.

Historie měření globálních teplot pro jednotlivé měsíce sahá do roku 1880. V současnosti vědci porovnávají povrchovou teplotu pevniny a oceánů s teplotním průměrem z období 1951 až 1980.

Zcela nejteplejším měsícem v dějinách měření nicméně letošní únor není; nejteplejší měsíce na naší planetě totiž bývají zaznamenány v období, kdy panuje léto na severní polokouli a kdy se ohřívá většina pevniny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů