Středa, 24. dubna 2024

Senát asi schválí úpravu podpory elektřiny od zemědělců

Senát asi schválí úpravu podpory elektřiny od zemědělců

Zemědělské podniky ve formě akciových společností, které vyrábějí i elektřinu, patrně budou mít nárok na podporu bez podmínky známého vlastníka. Senátní hospodářský výbor dnes doporučil Senátu, aby beze změny schválil poslaneckou novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, která to umožní. Senátní výbor pro životní prostředí ji také doporučil schválit. Senát se bude novelou z pera poslanců KSČM zabývat ve středu.

Zaknihované akcie nebudou muset mít podle novely zemědělské podniky, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. Totéž bude platit pro podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Nyní se výjimka vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu.

Předkladatelé z KSČM tvrdí, že chtějí napravit nepřesnosti, které vznikly v normě o podporovaných zdrojích při nedávném schvalování rozsáhlé novely energetického zákona, která nabyla účinnosti v lednu. Místopředseda Sněmovny a spoluautor předlohy Vojtěch Filip (KSČM) senátorům řekl, že po schválení novely ve Sněmovně se do ní při přepisu kvůli chybě nedostal schválený pozměňovací návrh. Předkladatelé poukazují na to, že zemědělské podniky mají často složitou vlastnickou strukturu, někteří majitelé jsou v zahraničí, jiné nelze dohledat. Proto je zaknihování akcií takovýchto podniků obtížné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů