Pátek, 29. března 2024

Do podzimu zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

 Do podzimu zmizí skládka shořelých pneumatik v Boru u Skutče

Do podzimu by měla být odstraněna skládka shořelých pneumatik a dalšího odpadu v Boru u Skutče na Chrudimsku. Pardubický kraj na sanaci této ekologické zátěže získal dotaci téměř 20 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí, další zhruba dva miliony korun doplatí ze svého rozpočtu. Lokalitu již kraj předal společnosti, která likvidaci zajistí, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

V Boru u Skutče vypukl v roce 2011 požár úložiště pneumatik a gumového těsnění. Oba majitelé skládky zkrachovali a nezaplatili pokuty udělené Českou inspekcí životního prostředí. Zůstalo po nich téměř 3000 tun odpadu. Kromě pneumatik byly v Boru uloženy i obrazovky starých televizorů, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy.

Do současné doby byla skládka odkrytá a volně přístupná veřejnosti. Popel obtěžuje okolí a z něho vylouhované látky ohrožují horninové prostředí a podzemní vody. Sanační práce by měly skončit v letních měsících.

Již dříve Pardubický kraj získal dotaci na likvidaci dalšího znečištění v regionu. V prosinci dokončil nejnaléhavější část sanace areálu bývalé společnosti Vitka Brněnec zhruba za milion korun. Během dvou dnů bylo odstraněno na 30 tun nebezpečných odpadů, které se nacházely v nezabezpečeném průmyslovém závodě. Dosáhnout toho, aby majitel Vitky odpady odvezl, se nedařilo, firma je v likvidaci. Celkovou sanaci bude muset zřejmě zajistit stát. V podniku za druhé světové války Oskar Schindler, známý z filmu Schindlerův seznam, zaměstnával židovské pracovníky převezené z Polska. Zachránil tak před smrtí více než 1000 lidí. Areál v únoru koupila v dražbě developerská firma.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů