Pátek, 19. dubna 2024

Na České zemědělské univerzitě proběhne 29.3. 2016 diskuse Transatlantická úmluva (TTIP) a české zemědělství a potraviny - příležitost nebo špatný vtip?

Na České zemědělské univerzitě proběhne 29.3. 2016 diskuse Transatlantická úmluva (TTIP) a české zemědělství a potraviny - příležitost nebo špatný vtip?

Svá stanoviska ke kontroverzní chystané úmluvě TTIP představí poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc, předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, zástupce České technologické platformy pro ekologické zemědělství Jiří Lehejček, zástupce spotřebitelského sdružení Test Šárka Bittenglová, právnička IuRe Helena Svatošová a náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková. V rámci akce bude bohatý prostor na dotazy a diskusii.

Poprvé by se tak měly prezentovat a vzájemně probrat pohledy zemědělců, spotřebitelů, ekologických producentů, volených zástupců a exekutivy. K debatě jistě budou rizika pro normy bezpečnosti potravin (pravidla pro GMO produkci, výrobu masa z klonovaných zvířat, používání v EU zakázaných nebezpečných pesticidů), role nadnárodního agrobyznysu ve vyjednání, očekávání přínosů TTIP a sesterské úmluvy CETA i plánované atypické prvky úmluvy (regulatorní spolupráce, arbitrážní mechanismus apod.)

Debatu organizuje ČZU v rámci cyklu Fórum ČZU spolu s IuRe vzhledem k zásadním dopadům a minimální veřejné diskusi k TTIP a sesterské smlouvě s Kanadou CETA, která by měla v druhé polovině roku 2016 hlasována v Evropském parlamentu.

Diskuse proběhne v Kruhové hale TF v areálu České zemědělské univerzity v Praze - Suchdole v úterý 29. března 2016 od 16:00 hod.


Kontaktní osoby:

JUDr. Ing. Helena Svatošová, tel. 776890170, e-mail: svatosova@iure.org

Mgr. Josef Beránek, tel. 22438 4048 , e-mail: beranek@rektorat.czu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů