Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze pokřtili knihu o vážkách s fotografiemi Dana Bárty

V Praze pokřtili knihu o vážkách s fotografiemi Dana Bárty

V pražském knihkupectví Academia dnes ekonom Tomáš Sedláček pokřtil knihu Aleše Dolného a Filipa Harabiše Vážky Insecta Odonata, na jejíž obrazové části se podílel i zpěvák a fotograf Dan Bárta. Nový atlas je určen širokému spektru čtenářů, profesionálním biologům a pedagogům v přírodovědných oborech i ochráncům a milovníkům přírody.

"Moje knihy jsou čím dál tím objemnější a méně prodejné, takže vám přeju opak," uvedl v zaplněné Literární kavárně Academia Sedláček.

Spoluautor knihy Dolný zdůraznil, že vázky jsou jednou z ekologicky nejvýznamnějších skupin živočichů v Evropské unii, protože jsou ukazatelem změn v přírodě i krajině.

Podle Bárty může útlá publikace sloužit jako terénní příručka. Její obrazová část podle něj obsahuje všech 75 druhů vážek vyskytujících se na území České republiky.

"Na knize je důležité, že obsahuje klíč larev i dospělců v České republice, jsou to aktualizované údaje od naší monografie z roku 2008 a vychází v řadě Atlas mapující různé skupiny živočichů," řekl ČTK Bárta, který se vážkám věnuje téměř 20 let a za křehkým hmyzem cestuje po celém světě - navštívil Jižní Ameriku, jihovýchodní Asii, Jihoafrickou republiku nebo Namibii.

Obrazová publikace obsahuje originální, v Evropě ojedinělá, skenerem pořízená vyobrazení živých jedinců všech tuzemských druhů. Bárta podotkl, že po naskenování do přírody vrátili 95 procent zobrazovaných vážek.

Vážky obývají Zemi už 300 milionů let a patří mezi taxonomicky, ekologicky a faunisticky nejprobádanější skupiny hmyzu v Evropě. Jejich popularita stále roste, nejen mezi odbornou, ale i laickou veřejností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů