Čtvrtek, 28. března 2024

Co přináší aktuální číslo zpravodaje OPŽP

Priorita se vrací k zvýhodněným půjčkám SFŽP ČR..

Co přináší aktuální číslo zpravodaje OPŽP

Aktuální Priorita na svých úvodních stránkách čtenáře seznamuje s nově vyhlášenou 36. výzvou Operačního programu Životní prostředí, která je zaměřena na sanaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií či míst kontaminovaných nebezpečnými chemikáliemi. Žádosti o dotaci z OPŽP lze podávat od 1. dubna do letošního 30. června.

Své zkušenosti s čerpáním dotací z OPŽP spolu se zvýhodněnými půjčkami od Státního fondu životního prostředí ČR v Prioritě shrnuje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, který mimo jiné říká, že díky zvýhodněné půjčce od fondu mohou obce a města financování dotací podpořených projektů rozložit až do deseti let po jejich dokončení, což jim umožňuje zbývající volné finanční prostředky využít například na opravy chodníků či komunikací.

Hlavní téma Priority však míří do jihočeského města Písek, které se podpisem memoranda s Ministerstvem životního prostředí přihlásilo k iniciativě takzvaných chytrých měst. To jsou města, která se již dokázala vymanit z pozice jen ,,hasičů a údržbářů" a při správě městských záležitostí se snaží uplatňovat k životnímu prostředí šetrné a z ekonomického hlediska i výhodné technologie a postupy.

V dalším textu se Priorita soustředí na středočeskou Příbram, kde za pomoci dotace z Operačního programu Životní prostředí zmodernizovali tamější zimní stadion, na jehož ledových plochách příbramští a nejenom oni bruslí i v parných letních dnech. Příbram je přitom spojena i s nově vzniklou Chráněnou krajinnou oblastí Brdy a bude jen na ní, jestli dokáže využít této příležitosti pro nastartování turistického ruchu.

Priorita č. 3/2016 (pdf)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů