Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihlava: Odvoz bioodpadu využívá celé město

Jihlava: Odvoz bioodpadu využívá celé město

Od začátku března se v Jihlavě celoplošně třídí a sváží bioodpad. Obyvatelé bytových domů mají možnost donášet třeba zbytky zeleniny a ovoce do všech 260 současných stanovišť s kontejnery na tříděný odpad, kde jsou nově umístěny hnědé nádoby.

Majitelé rodinných domů si mohou nechat zdarma přistavit 240 litrovou nádobu na bioodpad. Během necelého měsíce si o tyto tzv. kompostejnery požádalo už více než 900 domácností a zájem trvá. ,,Další nárůst zájmu o kompostejnery čekáme v období, kdy se začnou sekat trávníky. Ne každý využije kompost na vlastní zahradě," říká vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Pro další zpracování bioodpadu je zásadní jeho čistota, protože se zpracovává na kompost. Bioodpad nelze odkládat do kontejnerů v igelitových sáčcích, snižuje to kvalitu a hodnotu kompostu. Po vysypání bioodpadu do hnědého kontejneru je možné igelitovou tašku nebo sáček hodit do kontejneru na plasty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů