Pátek, 29. března 2024

Evropský státník jako sadař a zahradník. Jarní Flora připomene výročí narození Karla IV.

Kulatých 700 let nás letos dělí od narození jednoho z nejpopulárnějších a zároveň nejvýznamnějších českých panovníků historie - krále a císaře Karla IV.

Evropský státník jako sadař a zahradník. Jarní Flora připomene výročí narození Karla IV.

A právě toto výročí si vetkla do vínku blížící se jarní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2016. Již 37. ročník nejstarší a také nejproslulejší výstavnické akce svého druhu v České republice se bude konat ve dnech od 21. do 24. dubna v parkovém areálu a pavilonech Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech.

,,Ústřední expozice výstavy ponese název Karel IV. - Otec vlasti a návštěvníkům připomene pomocí symboliky nesčíslného množství barev, tvarů a vůní sedmisté výročí narození tohoto významného státníka a panovníka z rodu Lucemburků, jenž české země přetvořil v kvetoucí zahradu Evropy vrcholného středověku," vysvětlil výběr motta výstavy ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř. Hlavní pavilon A tak pomocí postav a hudby z oblíbeného muzikálu Noc na Karlštejně představí vladaře i dobu, ve které žil. Chybět nebudou stylizované nádvoří či reprezentační sál s červeným kobercem, pódium s trůnem a královskou korunou, alchymistická laboratoř, klenotnice s korunovačními klenoty, obrazárna s výstavkou soutěžních prací nebo zbrojnice s krčmou, kde si budou moci návštěvníci odpočinout a ochutnat různá vína. V krčmě a také ještě v cukrárně bude obsluha oděna stylově do dobových krojů.

Stejné téma jako hlavní expozice bude mít i floristická soutěž konaná a vyhlašovaná tradičně právě během jarní Flory: mistři svého řemesla v kategoriích Senior a Junior tak budou tentokrát vázat ceremoniální kytice s mottem Květiny pro jejich veličenstva. ,,Zadání pro juniorskou kategorii zní svatební kytice nebo dekorace určená pro nesení v ruce a inspirovaná jednou z manželek Karla IV. Seniorští mistři floristé budou vázat kytice určené významnému šlechtici či panovníkovi. Výběr materiálu by měl samozřejmě odpovídat postavení obdarovaného a inspirovat se dobou, ve které žil. Soutěžní práce mohou návštěvníci obdivovat v obrazárně v přízemí pavilonu A," prozradila garantka výstavy Jana Jirovská.

Přehlídku jarních květinových výpěstků doplní expozice Svazu květinářů a floristů ČR, Českého zahrádkářského svazu, Svazu školkařů ČR a dalších domácích i zahraničních zahradníků a pěstitelů. Do časů Karla IV. se návštěvníci jarní Flory vypraví také v pavilonu C díky Českému zahrádkářskému svazu, který představí tohoto panovníka jako skutečného evropského průkopníka šlechtění a pěstování. Díky interaktivnímu pojetí expozice se zde lidé přenesou do časů, kdy nastal rozkvět vinařství, neboť právě Karel IV. nechal do Čech přivézt révu z Burgundska a Porýní. ,,Kromě vína ale podporoval i výsadbu chmele a stál u zrodu sadařství. Pěstování ovoce se právě za jeho vlády rozšířilo z klášterních zahrad do české krajiny. Málokdo také tuší, že Karel IV. byl i velký popularizátor švestek. Ne nadarmo se proto ještě dodnes říká na mnoha místech švestkám karlátka či kadlátka. Karel IV. má dodnes velký obdiv u celé populace nejen tuzemských pěstitelů, a tak není žádným překvapením, že jeho jméno nese i populární odrůda českého česneku od firmy SEMO," zmínila Jirovská.

Součástí výstavy je opět i veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a oblíbené Jarní zahradnické trhy. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře na nich čeká pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a v rámci Hortifarmu také zahradnických pomůcek, mechanizace a dalších potřeb k jejich bohulibé činnosti. To vše v pavilonech G a H a také na venkovních plochách Smetanových sadů.

Stejně jako v předchozích letech nabídne i 37. jarní Flora Olomouc bohatý doprovodný program, jehož stěžejní část se uskuteční na letní scéně u jezírka nedaleko vstupu do parku při obchodním centru Šantovka. Ve čtvrtek a pátek bude pódium na této scéně patřit pásmu časopisu Receptář s lidovkami a country písničkami v podání populární skupiny Vinš Duo, recitálem známého hudebníka a zpěváka Petra Rezka, besedami, soutěžemi, poradnou Vlastimila Šindeláře i kuchařskými recepty. V sobotu pak bude návštěvníky bavit Český rozhlas Olomouc se svými hosty.

Po dobu výstavy budou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech.

Oficiálním dopravcem jarní Flory jsou letos opět České dráhy. Pro všechny, kteří zamíří na nejkrásnější českou květinovou výstavu, připravily speciální nabídku VLAK+. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci Flory dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu jízdného. Při cestě do Olomouce cestující nárok na slevu prokazovat nijak nemusí, stačí, když o slevu na pokladně požádá. Při cestě zpět však musí při kontrole jízdních dokladů předložit jízdenku VLAK+ Flora označenou razítkem, které získá přímo na výstavišti v expozici Českých drah.

Brány jarní Flory Olomouc 2016 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 120 Kč na místě a 100 při online prodeji přes internet, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP
a ZTP/P mají vstup na výstaviště zdarma. Speciální vstupné pro žáky a studenty včetně pedagogického doprovodu v počtu nejméně deseti osob pak činí 15 korun.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

FLORA OLOMOUC 2016 - jarní etapa: mezinárodní květinová a zahradnická výstava

HORTIFARM: veletrh drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb

JARNÍ ZAHRADNICKÉ TRHY: prodej květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb

Doba konání: 21. - 24. dubna 2016, 9.00 - 18.00 hodin

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, a. s. - Smetanovy sady, pav. A, E, G, H, exteriéry

Spolupořadatelé: Svaz květinářů a floristů ČR, Český zahrádkářský svaz, Svaz školkařů České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů