Pátek, 19. dubna 2024

Z Bulovky na Liberecku po letech zmizí nelegální skládka odpadu

Z Bulovky na Liberecku po letech zmizí nelegální skládka odpadu

Z Bulovky na Liberecku po více než deseti letech zmizí nelegální skládka německého odpadu. Navezeny tam byly tisíce tun plastů a textilu s příměsí použité obuvi, koberců či autopotahů. O likvidaci zhruba poloviny odpadu se před více než rokem postarali Němci. Do spalovny a na skládky je ale třeba odvézt ještě 4500 tun odpadu. Za jejich likvidaci zaplatí Liberecký kraj 7,7 milionu Kč, 80 procent by ale měl získat ze Státního fondu životní prostředí. ČTK to dnes v Bulovce řekl náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Nelegální skládka vznikla v areálu bývalého zemědělského podniku v Arnolticích. Odpady tam byly naváženy od roku 2004 údajně k recyklaci. Zpracováno a využito však bylo podle odhadů něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno 9000 tun odpadu. V první etapě se podařilo odvézt a zlikvidovat 4499 tun odpadu, z toho 976 tun textilu a 3523 tun plastů. Likvidace stála 320.000 eur (8,66 milionu Kč) a zaplatili ji Němci. O zbytek se postará kraj. "Obec by na to rozhodně neměla, je to víc než celý náš roční rozpočet," řekla ČTK starostka Bulovky Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější).

O likvidaci odpadu se postará chrudimská firma Vodní zdroje Ekomonitor, která zvítězila ve veřejné soutěži. Dnes začala z areálu odjíždět první auta plně naložené odpadem na 20 kilometrů vzdálenou skládku ve Větrově. Jen zhruba polovinu zbylého odpadu bude totiž možné spálit ve spalovně. "Firma má čtyři měsíce na likvidaci skládky, součástí prací dodavatele je i vyklizení celé lokality " doplnil supervizor projektu Karel Bydžovský.

"Mám velkou radost, že to bude pryč a ještě větší radost budu mít v tom červnu, červenci, až to bude úplně prázdné," řekla starostka Bulovky. Skládka podle ní působila nepořádek v obci, odpadky roznášel vítr i různí nenechavci. "Bylo tu i nebezpečí znečištění povrchových vod, protože byla zavezena silážní jáma," řekla Šidlová. Skládka také několikrát hořela. "První požár se podařilo uhasit ihned, další dva požáry nás obtěžovaly zhruba dva měsíce, kdy to pořád doutnalo a znečišťovalo prostředí," popsala problémy se skládkou starostka.

Po odklizení odpadu bude ještě podle Jadrného třeba prověřit, kam natekla voda z hašení požárů, která se smíchala s nebezpečnými látkami a zatekla do jímek a sklepení. "Budeme dělat sondy, pokud si s tím příroda za tu dobu poradila nebo budou koncentrace nízké, sanovat nebudeme, pokud se ale ukážou nebezpečné koncentrace znečištění, bude to ještě třeba vyčistit. To už budou ale náklady výrazně nižší," dodal Jadrný.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů