Pátek, 29. března 2024

NP Šumava v pátek spustí rezervační systém pro splouvání Vltavy

NP Šumava v pátek spustí rezervační systém pro splouvání Vltavy

Šumavský národní park v pátek spustí systém pro registraci lodí pro splouvání Teplé Vltavy. Na ni mohou v nové sezoně turisté vyrazit od 1. května do konce října. Úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským mostem a mostem v Pěkné, který vede šumavským národním parkem, budou moci návštěvníci splouvat v případě, že výška hladiny dosáhne minimálně 50 centimetrů. ČTK to dnes řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

"Registrace prostřednictvím našeho systému není povinností. Ale pokud má někdo zájem o konkrétní termín, je lepší, pokud tuto možnost využije," řekl Dvořák. V květnu se na Teplou Vltavu mnohou vodáci vydat jen o víkendech, v červnu ji lze splouvat každý den.

Podle návštěvního řádu NP Šumava je pro trasu mezi Soumarským mostem a Pěknou při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů denní limit 63 lodí a skupiny s maximálním počtem sedmi plavidel vždy doprovází průvodce. Při stavu nad 61 centimetrů se zvedá hranice na 180 lodí za den. "Dlouhodobě je menší zájem o splouvání v pondělí a v úterý. V těchto dnech se zájemci dostanou na Teplou Vltavu možná i bez předchozí registrace," uvedl Dvořák.

Turisté letos budou moci premiérově využít zázemí nového informačního centra u Soumarského mostu, kde bude i servis a potřebné věci pro splouvání. "Mělo by to návštěvníkům poskytnout větší komfort, předcházející prostory už nebyly kapacitně vyhovující," řekl Dvořák.

Loni Teplou Vltavu sjelo téměř 1500 lodí. Statistiku však výrazně ovlivnil fakt, že kvůli suchu bylo zhruba od poloviny července sjíždění zakázáno. V roce 2014 na řeku vyrazilo 2632 plavidel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů