Čtvrtek, 28. března 2024

Karlovarský kraj vyhlašuje dalších sedm přírodních památek

Karlovarský kraj vyhlašuje dalších sedm přírodních památek

Karlovarský kraj chystá vyhlášení sedmi nových přírodních památek. Jde o čtyři území při severním okraji Doupovských hor, dvě nedaleko Kraslic a jedno u Perninku. Podle radního pro životní prostředí Josefa Hory (HNHRM) se tím rozšíří počet chráněných území pod správou Karlovarského kraje na 45. Informoval o tom ČTK.

"V tom nejsou započítány rezervace a přírodní památky v takzvané národní kategorii a v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, o něž se stará Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Pokud počítáme i tato místa, je v kraji téměř 60 území, která přírodovědcům a návštěvníkům reprezentují to nejcennější, čím se příroda našeho kraje pyšní," uvedl Hora.

Vyhlášení přírodní památky znamená omezení možnosti zásahu do chráněné lokality. Nelze například bez souhlasu orgánu ochrany přírody měnit druh pozemků a jejich využití, stavět tam stavby, provádět terénní úpravy a podobně. Každé vyhlášení musí kraj předem projednat s vlastníky pozemků.

Mezi navrženými přírodními památkami je například Šibeniční vrch u Kraslic, Hornohradský potok, Pastviny u Srní nebo Lom ve Stráži. Ten je zajímavý jak z pohledu geologického, neboť se zde nacházejí horniny vulkanického původu, tak z botanického hlediska, protože jsou tu i vzácné rostliny. Bylo zde nalezeno deset druhů vedených v seznamu ohrožených cévnatých rostlin.

Mezi přírodní památky má být zařazena i lokalita Tisovec nedaleko Kraslic, kde jsou vzácná podhorská a horská vřesoviště bez výskytu jalovce obecného.

V případě Doupovských hor půjde o ochranu přírodních fenoménů, kterými jsou společenstva skalních biotopů, horské smilkové trávníky, populace vstavače bezového, mužského, případně jiných chráněných druhů rostlin, ale také stále ubývající plochy světlých listnatých lesů. V Perninku dokončuje kraj vyhlášení významného rašeliniště, kde v návaznosti na to vznikne i volně přístupná naučná stezka.

Kromě zmíněných oblastí, kde proces vyhlašování vstupuje do finále, pookračuje řízení i pro dalších sedm významných ploch. Zatím ale není znám termín vypořádání námitek vlastníků, ani konečná hranice, která bude pro ochranu území vymezena. S ukončením procesu se počítá až ve druhé polovině roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů