Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspekce životního prostředí loni kontrolovala razantněji

Inspekce životního prostředí loni kontrolovala razantněji

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni používala silnější nástroje kontroly než v minulosti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel inspekce Erik Geuss. Počet kontrol meziročně vzrostl o více než tisíc na 15.677 a o téměř deset procent na 345 vzrostl počet opatření k nápravě, která jsou ukládána vedle pokuty nebo mimo ni.

Inspektoři uložili téměř tři tisíce pokut za skoro 136 milionů korun, nejčastěji kvůli odpadům. Celkový objem pokut nicméně meziročně klesl o zhruba 13 milionů korun.

Udělování tzv. nápravného opatření je podle Geusse pracnější než pokuta. "Zatímco pokuty mohou být udělovány stále dokola a nic to nevyřeší, tak pokud subjekt nedodrží nápravné opatření, dáváme podnět k uzavření provozu, což je nejsilnější nástroj, který inspekce strategicky využívá," řekl. Loni těchto podnětů byla podle Geusse zhruba čtyřicítka. Nejčastější nápravná opatření jsou udělována při kontrolách skládek, nebo v průmyslu, například u továrních provozů a výměny technologií.

Inspekce měla přitom k dispozici o 12 inspektorů méně než v minulosti, podotkl ředitel. V přímé inspekční práci pracovalo 385 inspektorů v deseti oblastních inspektorátech a na ředitelství. Nyní se jejich počet navyšuje o 25.

Nejvyšší pokutu z celorepublikového pohledu dostala loni společnost Demolice Recyklace, s.r.o., a to pět milionů korun. Na Rokycansku použila k terénním úpravám na pozemcích směs odpadů o hmotnosti více než 47 tisíc tun. "Byly nalezeny kusy betonu, zámková dlažba, asfalt, šlo o značné poškozování životního prostředí," popsal Geuss.

Druhou nejvyšší pokutu 3,2 milionu korun, dostala firma Capital group Service, s.r.o. Protiprávně těžila ve druhé zóně Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Vykácela les o rozloze zhruba 1,5 hektaru, včetně porostů mladších 80 let. "A to tak, že zásadním způsobem změnila lesní pozemek," upozornil. Geuss

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů