Pátek, 19. dubna 2024

Ohrožené živočichy pašují častěji organizované gangy než turisté

 Ohrožené živočichy pašují častěji organizované gangy než turisté

Více než 500 kontrol provedli loni inspektoři životního prostředí podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů (CITES). Padly pokuty vyšší než 350 tisíc korun, uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Česko je tranzitní země mezi Afrikou a Asií, často se tak pašují například nosorožčí rohy, sloní kly, tygří kosti i kaktusy. Nejvíce zásilek s živočichy, rostlinami i produkty pochází z Asie.

Geuss upozornil, že počet případů porušování zákona o CITES vzrůstá hlavně v organizované trestné činnosti. Polovina pachatelů loni byla vietnamské národnosti. Daří se podle něj naopak výchova turistů.

"Je smutné, že v loňském roce bylo zabaveno celých 1355 živých exemplářů ohrožených živočichů a rostlin, což skutečně je často na hraně nebo za hranou týrání zvířat. My pak musíme zajišťovat péči o tyto exempláře, protože jim musejí být zachovány životní podmínky," řekl. Navíc během správního nebo trestního řízení není podle něj jasné, jaký bude jejich další osud. Inspektoři rovněž zabavili přes tisícovku výrobků.

Geuss upozornil například na "kaktusáře", skupinu lidí, která dováží ze světa kaktusy v různých stádií vývoje. Obchod s kaktusy je nelegální a mezinárodně velmi sledován, uvedl ředitel. Loni bylo na letišti v Ruzyni zabaveno přes 1400 kaktusů nelegálně dovezených z Bolívie. Pašovala je skupina osmi kaktusářů, se kterými se vede trestní řízení.

Raritou byla loni například vycpanina vlka dovezená z Ukrajiny. "Nešlo o loveckou trofej, ale zřejmě o upytlačeného vlka, kterého si český občan koupil přes internet," řekl Geuss. Často se pašují i roztoky vyrobené z opic a tygrů či prášky z tygra nebo nosorožce. Na poště byla také odhalena zásilka 20 preparovaných barevných motýlů, kteří byli objednáni přes e-Bay a posláni z Ruska bez dokladů. Inspekce uložila čtyřtisícovou pokutu a motýly zabavila.

Nelegální obchodování s ohroženými druhy je podle Interpolu třetí nejzávažnější mezinárodní trestnou činností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů