Pátek, 29. března 2024

Prachatice: Dešťová voda ze střechy patří do sudů, nádrží a půdního profilu

Prachatice: Dešťová voda ze střechy patří do sudů, nádrží a půdního profilu

Skutečnost je taková, že méně prší, v zimně méně sněží, a to i u nás v Prachaticích. Naše město se nachází v kotlině pod horou Libínem v tzv. dešťovém stínu, a proto musíme počítat s faktem, že nám nespadne tolik vody, kolik bychom v průměru a čase potřebovali. Jistě to všichni víte z vlastní zkušenosti.

Musíme si pomoci tak, jak můžeme a umíme. Řešení je jednoduché a kupodivu účinné. Svody ze střech se svedou do nádrží nebo sudů s přepadem, pokud je to možné do trávníku, aby se voda pěkně vsakovala a nešla do kanalizace. V kanalizaci nemá tento druh vody, co dělat. Jedná se o balastní vodu, která rychle odtéká přes ČOV dále do Živného potoka bez jakéhokoliv pozitivního užitku pro vegetaci.

Díky snížení příbytku srážkové vody v souvislosti s kolísáním počasí mezi extrémními stavy, jež jsou právě v těchto situacích identifikovány jako klimatické změny, dochází ke snižování hladin spodní vody. S tímto jevem dochází k zasolování podzemní vody a někdy i její ztrátě. Je nutné pozdržet srážkovou vodu v půdním profilu a zamezit jejímu rychlému odtoku.

Vy, kdo máte u svodu ze střechy jeden sud a jste zdařilí ve využívání dešťové vody k zalévání, přidejte další nebo objem nádoby zvětšete. Ti co mají u svodu ze střechy na zachytávání vody tzv. ,,kubíkové" nádrže jsou inspirativní. Voda v době dešťového půstu se využije hlavně na zalévání zahrádek, předzahrádek, kropení zpevněných ploch v době veder na zvýšení vlhkosti vzduchu a snížení teploty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů