Pátek, 29. března 2024

Zima byla opět velmi teplá, spotřeba tepla mírně vzrostla

Zima byla opět velmi teplá, spotřeba tepla mírně vzrostla

Ačkoliv byla zima opět velmi teplá, tu minulou nepřekonala. Zejména studenější leden a březen přispěly k tomu, že letošní zima byla o něco chladnější než ta minulá, což se projevilo mírným nárůstem spotřeby tepla. Chladnější první čtvrtletí se však projeví ve vyúčtování až příští rok.

Podle průzkumu Teplárenského sdružení ČR, jehož členové zásobují teplem přes 1,2 milionu domácností, zaznamenala většina tepláren oproti minulé zimně velmi mírný nárůst dodávek tepla v řádu jednotek procent, průměrně o 3 %. To odpovídá navýšení spotřeby tepla v průměrném bytě pouze o 0,6 GJ. Nižší nárůst dodávek tepla byl zaznamenán zejména v lokalitách, kde byly dokončeny další realizace úsporných opatření, zejména zateplování budov.

,,Období velmi mírných zim pokračuje, což se promítá do spotřeby tepla. Poslední zima byla jen nepatrně chladnější než ty dvě předcházející," řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Ačkoliv průběh tří posledních zim byl rozdílný, jejich průměrná teplota se pohybovala vždy skoro 2 °C nad dlouhodobým normálem. Vyšší průměrné teploty se tak pochopitelně projevují na nižší spotřebě tepla a tím i nižších platbách za teplo. ,,Každý stupeň oproti dlouhodobému normálu snižuje spotřebu tepla přibližně o 6 %," připomíná Martin Hájek.

Nejchladněji bylo v zimě v Karlovarském a Zlínském kraji, ,,jen" 1,5 respektive 1,7 °C nad dlouhodobým normálem. Nejtepleji bylo pak zejména na severovýchodě Čech v pásu Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, kde byly teploty oproti dlouhodobému normálu let 1980 až 2010 od září do března teplejší bezmála o 2,5 °C.

Zatímco při průměrné zimě je obvyklé, že všechny tři zimní měsíce (prosinec, leden a únor) mají průměrnou teplotu pod bodem mrazu, v letošní zimě byl ,,mrazivý" pouze leden, oproti normálu
-2,8 °C to bylo ale jen -1,4 °C. Prosincový průměr byl dokonce 3,7 °C a únorový 3 °C. Letošní únor tak patřil ve statistikách k nejteplejším, v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji dokonce skoro o 5 °C nad normálem. Naopak letošní březen dostál pranostice: ,,Březen, za kamna vlezem".

Do vyúčtování dodávek tepla se ovšem teploty v letošním prvním čtvrtletí promítnou až příští rok a vyúčtování za loňský rok, které by měli lidé začít brzy dostávat, již nijak neovlivní. ,,Přestože byl loňský rok z pohledu vytápění mírně chladnější než rok 2014, byl stále teplotně významně nadprůměrný, a proto předpokládáme, že lidé budou v rámci vyúčtování spotřeby tepla dostávat spíše přeplatky," uvedl k tomu již dříve Martin Hájek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů