Pátek, 19. dubna 2024

Saúdská Arábie se připravuje na časy bez ropy - investuje do fotovoltaiky a jádra

Saúdská Arábie se připravuje na časy bez ropy - investuje do fotovoltaiky a jádra

Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, už začíná myslet na vzdálenou budoucnost, kdy fosilní zdroje energie dojdou, nebo jich bude tak málo, že se stanou extrémně drahými. Pouštní království proto začíná investovat do obnovitelných zdrojů, hlavně do fotovoltaiky a jádra.

Vláda v Rijádu si předsevzala vybudovat do roku 2022 solární parky s úhrnným instalovaným výkonem 24 tisíc megawattů. "Žádná země nemá tak ideální podmínky pro solární energetiku jako ta naše," tvrdí ministr ropného průmyslu Alí al Naímí. Ale současně dodává, že "soumrak nad ropou" v dohledné době nenastane. "Lidstvo se bude spoléhat na fosilní paliva ještě minimálně padesát let," prohlásil na nedávné energetické konferenci v Berlíně Naimí.

V Saúdské Arábii jsou nyní v provozu elektrárny s celkovým instalovaným výkonem přes 30 tisíc megawatt. Kolem 45 procent se elektřiny vyrábí v plynových elektrárnách, ostatní pak v elektrárnách spalujících ropné produkty.

Spotřeba elektřiny roste o šest až osm procent ročně. Značné množství jí spotřebují zařízení na odsolování mořské vody a klimatizace v budovách.

Saúdská Arábie současně má velké jaderně energetické ambice, neboť elektřinu by chtěla perspektivně také vyvážet. Mimo jiné do Itálie a Španělska. Během dvaceti let chce uvést do provozu šestnáct bloků, přičemž první by se měl spustit v roce 2022. Podle Alího Ahmada, který přednáší o energetické politice na Princentonské univerzitě, jde o investiční program v hodnotě přesahující 80 miliard dolarů.

Saúdská Arábie již podepsala dohody o spolupráci v jaderné energetice s Francií, Jižní Koreou, Čínou, Argentinou a Ruskem.

Jaderné elektrárny jí spolu s fotovoltaikou umožní snížit domácí spotřebu ropy a více jí mít na vývoz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů