Čtvrtek, 28. března 2024

Den Země na Kraví hoře bude letos divočina

Den Země na Kraví hoře bude letos divočina

Poznávací hry, tvořivé dílny pro děti, praktické workshopy, projekce a prohlídky městské divočiny, taková bude letošní brněnská oslava Dne Země, největšího sekulárního svátku na světě. Akce se ponese v duchu tématu Divočina a proběhne 23. dubna od 10 do 18 hodin v parku na Kraví hoře. Pořádá ji školské zařízení Lipka společně s dalšími brněnskými organizacemi.

Přestože se jedná o tradiční akci, kterou již Brňané velmi dobře znají, organizátoři připravují řadu novinek, které se týkají především programu pro dospělé návštěvníky. Těm letos akce nabídne například projekce filmů s ekologickou tematikou či praktické semináře, na kterých se společně s Alenou Thomas známou svým projektem ,,Děláme si to sami" ukážou, jak si založit vlastní bylinkovou lékárničku. Na Dni Země proběhne také několik workshopů probíhajících v rámci akce Týden opravdových plen.

Návštěvníky čekají také komentované procházky do městské divočiny na území Kraví hory. ,,Málokdo ví, že divočinu můžeme potkat i v centru města, typicky na opuštěných pozemcích a v tzv. brownfieldech. Právě po těchto místech na Kraví hoře nás provedou místní rodáci Ing. Bohuslav Bílek a Ing. Igor Kyselka, CSc. Návštěvníci budou mít možnost podívat se na běžně nepřístupná a skrytá místa, dozvědět se více o jejich historii a plánech na jejich využití. Jde například o zpustlý vojenský areál, bývalý kravín, zrušenou zahrádkářskou kolonii a další zajímavosti," uvádí Pavlína Slámová, organizátorka akce z Lipky. Pro návštěvníky Dne Země bude připraven také EKOtrh, na němž si budou moci zakoupit ekologické a regionální výrobky. K dostání bude například recyklovaná móda, tašky ze starých bannerů nebo rozložitelné zubní kartáčky, které po skončení životnosti lze vyhodit na kompost.

Organizátoři nezapomínají ani na tradiční návštěvníky Dne Země, kterými jsou rodiny s dětmi. I pro ně bude připraven bohatý program - na jednotlivých stáncích si užijí spoustu poznávacích aktivit a her. Dozvědí se například, kdo žije v divočině a čím se živí, zkusí poznat zvířata jen podle hlasu nebo si budou moci pohladit živé lamy. Vyrobí si také vlastní meteostanici nebo si vyzkouší postavit stan na čas.

Program doplní divadelní představení Divadla Plyšového medvídka nebo celá řada koncertů kapel Tranzan, Kupodivu nebo Tyjátrio. V 17 hodin se nástrojů chopí skupina Květy, která nedávno získala cenu Anděl v kategorii alternativní hudby.

Mezinárodní Den Země připadá na pátek 22. dubna a jedná se o největší sekulární svátek, který slaví lidé ve 194 zemích světa. V Brně se oslavy také staly tradicí - první akce se konala již v roce 1990 - a stále se těší velké oblibě. V loňském roce tuto akci navštívilo víc než 5,5 tisíc Brňanů.

Akci zaštiťuje radní Jihomoravského kraje Igor Chlup a náměstek primátora města Brna Martin Ander. Finančně ji podporuje Jihomoravský kraj, statutární město Brno, městská část Brno-střed a Kaiser servis. Mediálními partnery je Brněnský deník, Český rozhlas Brno, časopis Naše příroda a Pravý domácí časopis.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů