Pátek, 29. března 2024

Lidé vyzvou firmu Johnson & Johnson, aby ukončila kácení pralesů kvůli palmovému oleji

Lidé vyzvou firmu Johnson & Johnson, aby ukončila kácení pralesů kvůli palmovému oleji

Rádi bychom vás pozvali na pokojný happening spojený s předáním shromážděných podpisů pod výzvou společnosti Johnson & Johnson, aby zajistila, že ve svých výrobcích bude používat jen udržitelný palmový olej, tedy takový, kvůli jehož produkci není narušováno životní prostředí v tropických zemích ani globální klima.


Kde: náměstíčko mezi budovami Anděl Media Centrum a Anděl Park,

před budovou Karla Engliše 3201/6, Praha 5 - Smíchov

Kdy: čtvrtek 21. dubna od 11:00 hodin


Součástí akce bude vizuálně vděčný transparent, je proto velice vhodná i pro fotoreportéry či kameramany.


Nedávná analýza Greenpeace ukázala, že některé globální firmy, které se dříve zavázaly k politice nulového odlesňování, se sice snaží přijímat správná opatření, další společnosti ale v systémových změnách selhávají, a neplní tak sliby, které daly svým zákazníkům. Nejhůře v testech dopadly společnosti PepsiCo, Colgate-Palmolive a právě Johnson & Johnson. Tyto firmy si musí uvědomit, že přechod na trvale udržitelný palmový olej musí být co nejrychlejší a že se naopak mohou stát firmami, které ukazují průmyslu správnou cestu.


K celosvětové výzvě se jen v uplynulých několika týdnech přidalo přes půl milionu lidí, z toho více než 12 tisíc podpisů pochází z České republiky. Češi si obsahu palmového oleje ve výrobcích všímají. Dokazuje to například nedávný průzkum Českého rozhlasu, podle něhož se palmovému oleji ve výrobcích vyhýbá každý třetí spotřebitel.


Hlavní vedení společnosti Johnson & Johnson souhlasilo s tím, že se koncem tohoto měsíce setká se zástupci Greenpeace a projedná s nimi možnosti přechodu k trvale udržitelnému odběru palmového oleje. Chceme proto ještě před touto schůzkou firmě ukázat, že v České republice lidem situace kolem palmového oleje není lhostejná. Chceme, aby české vedení tlumočilo svým nadřízeným, že by firma měla co nejdříve přijmout opatření zabraňující dalšímu rozšiřování plantáží palmy olejné na úkor pralesů. Podobné schůzky v těchto dnech probíhají i s firmami Colgate-Palmolive a PepsiCo, jimž budou české podpisy také doručeny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů