Pátek, 19. dubna 2024

Co se děje v brněnských Černovicích?

Co se děje v brněnských Černovicích?

V brněnských Černovicích vzplál konflikt mezi místní pískovnou, jež je částečně vlastněna místní radnicí a okolím. Příčinou je údajné zavážení pískovny nebezpečným odpadem mj. s obsahem arsenu a ropných látek. Vše začalo tím, že pískovna požádala krajský úřad o možnost navážení relativně dosti velkých objemů mj. stavebních a demoličních sutí do těžební jámy v rámci rekultivace. KÚ vyšel pískovně vstříc ovšem zároveň tím nevědomky připravil půdu pro nemalé problémy. Pískovna totiž z důvodu nevhodného podloží měla po léta omezeno ukládání v podstatě jenom na čisté nekontaminované výkopové zeminy. Tím, že byla opět povolena (ne příliš štastně) ukládka stavebních odpadů se pískovna stala skvělým předmětem většího zájmu všech. Ten se umocnil po zatím nepotvrzených podezřeních na ukládku nepovolených odpadů z rekonstrukcí železničních tratí. Na pískovně se po udáních z různých stran střídají kontroly ČIŽP kombinované s odběrem vzorků, pískovna provádí vlastní šetření, šetření provádějí i vlastníci pozemků vč. Města Brna, jež zde provede své vlastní šetření příští týden. Zároveň se ústy svého prezidenta ozvala i Asociace pro recyklaci stavebních materiálů, jež hodlá rozhodnutí KÚ podrobit dalšímu zkoumání, zejména ve vazbě na to, jak moc je závazný program odpadového hospodářství kraje, za který byly vydány nemalé peníze. Pokud by se totiž do pískovny vozily ve větším množství stavební a demoliční sutě, potom by to znamenalo obrovské problémy pro výrobce recyklátu.

Lze si jenom přát, aby pro dobro všech a zejména přírody, se neprokázalo nic z výše uvedeného. Pokud by se ukázalo, že k ukládání nevyhovujícich odpadů došlo, byl by to veliký problém, jak pro samotnou pískovnu, tak i pro její vlastníky, tak i pro vlastníky dotčených pozemků.

Celá kauza ukazuje také na nedokonalost zákona, jež umožňuje využití některých druhů odpadů pro rekultivace a na nutnost neprodleného komplexního řešení celé oblasti bývalých černovicko-tuřanských skládek komunálního i průmyslového odpadu a jejich širokého okolí.

ZDROJ: Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů