Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Obrovitý korálový útes objevili vědci pod bahnitou vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Ekosystém s různými druhy korálů, mořských hub a korálových ryb má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.

Experti existenci korálového útesu ve vodách při ústí Amazonky nepředpokládali. Mnoho největších řek světa totiž v systémech útesů způsobuje velké prolákliny a žádní koráli zde nežijí. Korálům se nadto daří v čisté, slané vodě s dostatkem slunečního svitu. Rovníkové vody nedaleko ústí Amazonky však patří k nejvíce bahnitým na světě. Veletok unáší velké množství usazenin i tisíce kilometrů po proudu a vyplavuje je stovky kilometrů do moře.

Útesu, který je zhruba 965 kilometrů dlouhý a nejvýše 120 metrů hluboký, se pod vrstvou sladké vody z Amazonky podle všeho daří existovat. Podle studie otištěné v pátek v časopise Science Advances je ve srovnání s ostatními útesy relativně "chudý". I tak zde však experti našli 60 druhů hub, 73 druhů ryb, hvězdice, langusty a další formy života.

Objevily se však zmínky, že útes se nachází ve vážném nebezpečí. Brazilská vláda podle médií prodala část oblasti při ústí Amazonky na ropný průzkum a následnou těžbu. Celkem prý jde o 80 bloků, přičemž ve čtvrtině z nich se už rozběhla těžba. Má se za to, že některé bloky se nacházejí při horním okraji útesu.

"Takto rozsáhlé průmyslové aktivity představují velký problém pro životní prostředí," uvedli autoři studie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů