Čtvrtek, 28. března 2024

Vysočinu zasáhne obří blackout. Cvičení se zúčastní stovky lidí

Vysočinu zasáhne obří blackout. Cvičení se zúčastní stovky lidí

Energetici, policisté i záchranáři v kraji Vysočina budou ve středu 27. dubna v nejvyšší pohotovosti. Proběhne zde cvičení simulující takzvaný blackout, tedy náhlý výpadek elektrické energie. Příprava akce, kterou organizuje kraj Vysočina s partnery, trvala více než půl roku.

Cvičení, jehož cílem je prověřit připravenost kraje na tento druh mimořádné události, se zúčastní vedle krizového štábu také zástupci policie, hasičů a záchranných služeb. Důležitou roli při něm sehrají též správci distribuční sítě v kraji, kterými jsou společnosti E.ON a ČEPS. ,,Podobná cvičení jsou velmi přínosná. Prověří nejen vzájemnou koordinaci všech složek, ale rovněž schopnost zásobovat klíčové instituce, jako jsou například nemocnice, z náhradních zdrojů," vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON. Jen na straně společnosti E.ON bude do cvičení přímo zapojeno několik desítek pracovníků. ,,Cvičení na toto téma se pravidelně jako provozovatel přenosové soustavy účastníme. Jsme si vědomi toho, že vedle investic do stále chytřejší přenosové soustavy je pravidelný trénink dispečerů jedním z kroků, které podnikáme, abychom předcházeli poruchovým výpadkům a v případě, že nastanou, jim uměli čelit," objasňuje Barbora Peterová, tisková mluvčí ČEPS.

Celá akce proběhne podle předem stanoveného scénáře. Ten počítá s tím, že k fiktivnímu výpadku proudu dojde ve středu 27. dubna 2016 v 5 hodin ráno. ,,Půjde o následek silné vichřice, která se přehnala přes východní území Kraje Vysočina, respektive zasáhla a ochromila tři okresy - Jihlavu, Třebíč a Žďár nad Sázavou. Silný vítr vyřadil některá přenosová a distribuční vedení," vysvětluje Jitka Svatošová z tiskového oddělení Kraje Vysočina. ,,Během cvičení nebude nikde v regionu přerušena dodávka elektrické energie," dodává.

Na cvičení takzvaného blackoutu participovala energetická společnost E.ON již v loňském roce, kdy se podobná akce uskutečnila v Jihomoravském kraji. ,,Tamější cvičení ukázalo, že obnovení dodávek do klíčových institucí lze při společném postupu všech složek zvládnout během několika hodin. Též se například zjistilo, že při blackoutu dojde k výpadku čerpacích stanic. Kraj proto musí v takovém případě zajistit možnost čerpání pohonných hmot pod dohledem policie nebo armády," vysvětluje Vácha. V kraji Vysočina hrozil reálný blackout naposledy ke konci roku 2014, kdy došlo kvůli námraze k rozsáhlým poruchám na elektrickém vedení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů