Středa, 24. dubna 2024

Lidé ve Val.Kloboukách mohou na počest novorozenců vysadit strom

Lidé ve Val.Kloboukách mohou na počest novorozenců vysadit strom

Rodiče ve Valašských Kloboukách na Zlínsku mohou na počest svých narozených dětí vysadit ve městě strom. Radnice tuto novinku poprvé nabídla letos na jaře. Rodiče si mohou vybrat z různých míst na veřejných prostranstvích, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Zvonková. Ročně se v pětitisícovém městě rodí asi 40 dětí, v budoucnu by tak mohlo přibýt několik desítek stromů symbolicky věnovaných dětem.

Na počest dětí byly ve městě již zasazeny první stromy, okrasná třešeň, lípa a platan. Město využilo období jarní výsadby, kdy doplňuje zeleň na veřejných prostranstvích a připravuje květinové záhony a truhlíky.

"Setkali jsme se s pozitivním ohlasem, a tak už máme vysazeny první tři stromy na počest Kristýny Jahodové, Dana Stavinohy a Jakuba Suchana," uvedl místostarosta Martin Janík. Město chce podle něj z nápadu vytvořit tradici, která obohatí veřejný prostor.

Ve městě byly na jaře vysázeny dvě desítky stromů. Živé ploty doplnily sazenice šeříků a ptačího zobu. Výsadba nahradila stromy, které byly vykáceny pro jejich špatný zdravotní stav nebo z bezpečnostních důvodů. "Snažíme se tak o udržitelnou obnovu zeleně v našem městě. V parných a suchých létech jsou stromy nezbytným doplňkem městských ulic, protože zlepšují celkové mikroklima, zachytávají prach, hluk, zvlhčují vzduch a produkují kyslík," uvedl Janík.

Masarykovo náměstí i letos zkrášlí osázené závěsné květináče a záhony. "Nově budou mít obyvatelé městské památkové zóny možnost vyzvednout si zdarma tři truhlíkové sazenice a semínka letniček, s jejichž přispěním mohou zvelebit společný veřejný prostor. Inspiraci pro tuto novinku získaly Valašské Klobouky u svého francouzského partnerského města Kaysersberg," řekla mluvčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů