Pátek, 19. dubna 2024

Česká Třebová instaluje v ulicích další podzemní kontejnery

Česká Třebová instaluje v ulicích další podzemní kontejnery

Česká Třebová na Orlickoústecku instaluje v ulicích další podzemní kontejnery. Radnice vytipovala šest stanovišť, kde lidé budou moci třídit sklo, papír a plasty. ČTK to řekl starosta Jaroslav Zedník. Kontejnery v podzemí mají již Pardubice a jejich instalaci chystají i v Hlinsku na Chrudimsku.

Loni radnice nechala vyhloubit místo pro podzemní kontejnery na Starém náměstí, nyní osadí sběrnými nádobami lokalitu Trávník. Nadzemní koše budou podle starosty s dostatečně širokými otvory, aby do nich šlo vložit nejen jednotlivosti, ale i objemnější odpad, například tašku s vytříděnými plasty.

Město vybralo oblasti, kde chodí nejvíc lidí a kde také nejvíc třídí odpad. Náklady na jedno kontejnerové stanoviště činí okolo 780.000 korun, za sedm míst včetně toho na Starém náměstí tak radnice zaplatí necelých 5,5 milionu korun. Hradí je ze svého rozpočtu.

"Práce budou zahájeny v příštím týdnu a mělo by to být do měsíce a půl hotovo," řekl Zedník.

Hlinecká radnice vybrala 12 míst v centru města a na největším sídlišti. Náklady město odhaduje na 15 milionů korun a chce využít evropské dotace, zatím nemá vyjádření poskytovatele, zda se žádostí uspělo, řekl ČTK starosta Miroslav Krčil.

"V tuto chvíli si nemyslím, že bychom to dělali jenom ze svého, tedy bez dotací. V řádech týdnů se dozvíme, zda dotace dostaneme," řekl Krčil.

V Pardubickém kraji byly s podzemními nádobami první Pardubice, které je loni osadily na třídě Míru, hlavní obchodní ulici. Slouží pro směsný odpad i tříděný odpad. Nadzemní koše jsou subtilnější a mají menší otvory, lze do nich proto vložit jen drobnější předměty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů