Pátek, 19. dubna 2024

Šternberk se potýká s černými skládkami, zpřísní postihy

Šternberk se potýká s černými skládkami, zpřísní postihy

Radnice ve Šternberku na Olomoucku se potýká s rostoucím počtem nelegálních skládek, které lidé zakládají hlavně v okolí popelnic a kontejnerů. Město proto zpřísní postihy a uvažuje o nákupu mobilního kamerového systému, pomocí kterého by na dění v okolí popelnic a kontejnerů dohlíželo.

"V loňském roce město zlikvidovalo 75 černých skládek. Odvezlo z nich téměř 42 tun odpadu, což stálo městskou kasu více než 154.000 korun," řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí šternberské radnice Antonín Kostrůnek.

Lidé poblíž popelnic a kontejnerů podle Kostrůnka odkládají hlavně starý nábytek, kuchyňské linky, vysloužilé velké elektrospotřebiče, podlahové krytiny, sanitární keramiku i stavební suť.

Neukáznění obyvatelé podle Kostrůnka zahlcují město černými skládkami i přesto, že mají k dispozici sběrný dvůr a radnice pravidelně organizuje svozy velkoobjemových odpadů. Některá kontejnerová stání ve Šternberku už fungují jako zavedená nelegální úložiště, ze kterých radnice pravidelně odstraňuje skládky odpadu.

Město se proto rozhodlo společně s policisty a strážníky více postihovat neukázněné obyvatele, kteří se tímto způsobem zbavují odpadu. Za tento přestupek může být ve správním řízení uložena pokuta 50.000 korun. "Uvažujeme i o dalších krocích, například o rozmístění mobilního kamerového systému v problémových lokalitách," dodal Kostrůnek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů