Sobota, 20. dubna 2024

Bečovská botanická zahrada láká na unikátní bioferratu

Bečovská botanická zahrada láká na unikátní bioferratu

Už 170 metrů dlouhou unikátní bioferratu mohou návštěvníci zdolat při návštěvě botanické zahrady v Bečově nad Teplou. V Česku ojedinělá zajištěná turistická trasa nabízí spojení adrenalinového zážitku s poznáváním přírody, zaměřena je především na lišejníky ve skalních šterbinách. Už letos je lezci přímo na ferratě budou moci pozorovat i pod lupou, řekl ČTK správce botanické zahrady Jiří Šindelář.

"Zásadní rozdíl mezi ferratou a bioferratou je ten, že naše ferrata je zaměřena primárně na poznání vegetace skalních štěrbin a vůbec skalního prostředí, ne tolik na adrenalinový zážitek, na který lákají ostatní ferraty. Nám se podařilo ve spolupráci s odborníky z muzea v Sokolově určit na skalách 41 různých druhů lišejníků, což je poměřně zajímavá kolekce," řekl Šindelář.

Bečovská bioferrata je současně první via ferratou v Karlovském kraji a na nejsnadnější části mohou vyrazit i děti nebo méně zkušení lezci. Ti si mohou přímo v zahradě zapůjčit i ferratový set a projít základním školením, aby lezení bezpečně zvládli. Náročnější trasy naopak uspokojí i zkušenější návštěvníky. "Nejtěžší trasy, které jsou klasifikované jako C a D jsou dlouhé asi 80 metrů," doplnil správce.

První část ferraty vznikla už v roce 2013, v letošním roce se i díky finanční podpoře Karlovarského kraje podařilo ji rozšířit na dvojnásobek. Náklady od roku 2013 byly zhruba 250.000 korun, další rozšíření je podle Šindeláře v plánu v horizontu tří nebo čtyř let.

Botanickou zahradu v Bečově je možné navštívit po celý rok, vstupné je 50 korun. V minulých letech se v zahradě kompletně podařilo obnovit cesty a vybudovat zázemí, které zahrnuje nejen posezení a dětská hřiště, ale například i plochu Korunního rybníka s moly a loďkami volně k využití. V devítihektarové zahradě už také znovu začala výsadba, v budoucnu zde budou moci návštěvníci pozorovat unikátní sbírky rostlinných druhů. V loňském roce zahradu navštívilo zhruba 6000 lidí, stejný počet dorazil na sportovní a kulturní akce, které zahrada pravidelně pořádá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů