Čtvrtek, 28. března 2024

Elektřina z větru začíná být podle dánské vlády příliš drahá

Elektřina z větru začíná být podle dánské vlády příliš drahá

Dánská vláda má v úmyslu zrušit plán výstavby pěti větrných elektráren na moři, protože jejich produkce se pro spotřebitele stává příliš drahá. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Výroba elektřiny z větru má na celkové produkci elektřiny v Dánsku podíl více než 40 procent, což je světový rekord. Vláda plánovala tento podíl do roku 2020 zvýšit na polovinu.

Vláda odhaduje, že nákup elektřiny z těchto větrných elektráren s celkovou kombinovanou kapacitou 350 megawattů by spotřebitele stál zhruba 70 miliard dánských korun (254,3 miliardy Kč).

Ministr energetiky Lars Christian Lilleholt upozornil, že od roku 2012, kdy bylo dosaženo politické dohody o rozvoji obnovitelných zdrojů, se náklady prudce zvýšily. To je podle něj nepřijatelné, protože soukromý sektor a domácnosti již platí za obnovitelné zdroje energie příliš mnoho.

Dotace pro výrobce větrné elektřiny se zvýšily, protože ceny elektřiny od roku 2012 prudce klesly a producenti museli získat více peněz, aby jejich produkce byla zisková. Průměrná cena elektřiny ve Skandinávii se v roce 2015 snížila na 21 eur (570 Kč) za megawatthodinu (MWh) z 31 eur za MWh v roce 2012.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů