Úterý, 23. dubna 2024

Česko chce stavět jaderné bloky v Egyptě a Jordánsku. Spolupracovat má s ruským Rosatomem

Česko chce stavět jaderné bloky v Egyptě a Jordánsku. Spolupracovat má s ruským Rosatomem
  • České firmy se pokoušejí získat zakázky na plánovaných jaderných blocích na Blízkém východě.
  • V Egyptě jsou jednání teprve v rané fázi, kdy se mluví o možných subdodavatelích. V Jordánsku se již vyjednává o financování českého podílu.
  • V obou zemích jednají vlády o výstavbě s ruskou společností Rosatom, s jejímiž reaktory mají české firmy díky stavbě Temelína zkušenosti.

ilustrační obrázekStrojírenské firmy z Česka, které se dlouho chystaly na nové jaderné bloky v Temelíně a před dvěma lety na ně tvrdě dopadlo zrušení tendru na jeho dostavbu, hledají uplatnění jinde. Nyní se pokoušejí získat zakázky na plánovaných jaderných blocích na Blízkém východě.

Dvě země, které o jejich výstavbě uvažují - Egypt a Jordánsko -, navštívila tento týden obchodní delegace ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a Hospodářské komory ČR.

"Jsou to pro nás rozhodně zajímavá území, na obou projektech bychom se rádi podíleli," říká Peter Bodnár, předseda Aliance české energetiky a šéf Škody Praha, jež je členem Skupiny ČEZ. Aliance sdružuje čtrnáct českých firem od ČEZ přes Vítkovice až po Altu, které se přes ni chtějí lépe dostávat k novým zakázkám.

V obou zmiňovaných zemích jednají vlády o výstavbě s ruskou společností Rosatom.

S jejími reaktory mají české firmy díky stavbě Temelína bohaté zkušenosti.

V Egyptě jsou jednání teprve v rané fázi, kdy se mluví o možných subdodavatelích.

V Jordánsku se již vyjednává o financování českého podílu.

V Jordánsku by Škoda Praha podle Petra Bodnára ráda dělala takzvaného owners engineera, tedy v podstatě konzultanta, který pomáhá celý proces řídit pro méně zkušeného zákazníka.

Své služby Škoda Praha nabízí v konsorciu s anglickou firmou AIMEC.

Delší dobu se však také hovoří o finančních problémech Rosatomu kvůli slabému rublu i malému počtu nových reaktorů, které se po světě staví.

V zásadě tak nyní platí, že pokud se firmy nějakého státu chtějí na výstavbě reaktorů podílet, musí si zajistit financování. Ty české by případné jištění v těchto konkrétních zemích podle všeho měly. Od státní pojišťovny EGAP.

"Jsme ochotní do toho jít a pojistit vývoz v hodnotě zakázek, které české firmy získají," říká šéf EGAP Jan Procházka, přestože zrovna Jordánsko je pro EGAP neprozkoumaným územím. Procházka uznává, že k pojištění potenciální zakázky je zatím dlouhá cesta.

Zřejmě však kratší než v Česku - jestli se u nás někdy postaví nová jaderná elektrárna, nebude to pravděpodobně dříve než po roce 2030.

České firmy se na misi zajímaly i o konvenční energetiku. "Připravujeme například projekty na modernizaci některých našich starších elektráren, které zde často stavěly právě české firmy," řekl na setkání s českou delegací ministr průmyslu Egypta Tárik Kábil. Modernizovat ale potřebují i přenosové sítě. Česká firma ETD Transformátory tak vyjednává o dodávkách s egyptskou obdobou ČEPS, který sítě spravuje.

Ministr Mládek uspořádal misi do Egypta a Jordánska mimo jiné i proto, aby se snížila závislost českého exportu na zemích Evropské unie. "Zatím se nám to příliš nedaří, podíl vývozu do EU kvůli propadu trhů jako Rusko, Ukrajina či Sýrie naopak roste," říká Mládek.

V loňském roce byla obchodní výměna mezi Egyptem a Českem 420 milionů dolarů, z nichž spadají více než tři čtvrtiny na vývoz českých firem do této arabské země. "Není to sice tolik, ale vezměte si, že v roce 2011 to byla polovina. Věříme, že do roku 2020 by mohla vzájemná obchodní výměna dosáhnout miliardy dolarů," říká egyptský ministr Kábil. Obchodní výměna s Jordánskem pak loni činila pouhých 47 milionů dolarů.

Zdroj: http://archiv.ihned.cz/c1-65266730-cesko-chce-stavet-jaderne-bloky-v-egypte-a-jordansku-spolupracovat-ma-s-ruskym-rosatomem

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů