Pátek, 29. března 2024

0,0299 USD/kWh: Díky aukcím solární energie prudce zlevňuje

0,0299 USD/kWh: Díky aukcím solární energie prudce zlevňuje

V posledních týdnech dochází k prudkému propadu cen vyráběné solární energie z nových velkých pozemních elektráren na nových trzích v Americe a Asii. V rámci aukce na výstavbu 800 MW nových solárních elektráren ve Spojených arabských emirátech (SAE) vznikne nový projekt, který by měl nabídnout o třetinu levnější energii než nedávno zřízená uhelná elektrárna, která se nachází ve stejné oblasti.

Solární energie za 70 haléřů za kWh

Developer, který uspěl v aukci, dubajské vládě slíbil dodávat sluneční elektřinu za rekordně nízkou cenu zhruba ve výši 70 haléřů za kilowatthodinu (0,0299 USD/kWh). Podobnou cenu solární energie (zhruba o 15 procent vyšší) nabídne i velká solární elektrárna, která se bude stavět v Mexiku.

Cena 0,0299 USD/kWh je v současnosti nejnižší cena za solární instalaci na světě. Tato cena padla v rámci aukce na významnou část (800 MW) obří elektrárny Mohammed bin Rashid Al-Maktoum ve Spojených arabských emirátech (SAE), která by nakonec měla mít v roce 2030 instalovaný výkon 5 GW.

Levnější než elektřina z uhlí

Vláda SAE zatím nezveřejnila jméno úspěšné společnosti, která získala velkou zakázku na stavbu nové solární elektrárny o výkonu 800 MW za rekordně nízkou cenu solární energie. V této souvislosti se v médiích objevily spekulace, zda tento projekt bude opravdu úspěšný a zda bude následován dalšími, které nabídnou stejně levnou sluneční energii.

"Tato cena je na hranici dosažitelnosti, ale díky samotné velikosti solární instalace lze získat velmi výhodné podmínky od dodavatelů technologií," dodává Josefin Berg, senior analytik přední americké společnosti IHS, která se zaměřuje na solární energetiku.

Každopádně cena 0,0299 USD/kWh za elektřinu z obrovské solární elektrárny je výrazně levnější než elektřina z uhelné elektrárny, která se staví v Dubaji. Tato fosilní elekrárna bude dodávat elektřinu do sítě od roku 2020 za cenu 0,04501 USD/kWh po dobu 25 let v rámci kontraktu na dodávku elektřiny (PPA).

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů