Pátek, 29. března 2024

Čtvrt miliardy korun pro kraje na ochranu přírody

Péče o přírodu něco stojí. Kraje mohou získat peníze nejen na monitoring a mapování, ale především na zajištění potřebné péče o místa, která jsou zajímavá z celoevropského pohledu a jsou proto součástí soustavy Natura 2000.

Čtvrt miliardy korun pro kraje na ochranu přírody

Z evropských zdrojů tak mohou například zajišťovat, aby louky nezarůstaly náletem, pečovat o mokřady a vodní prvky, nebo likvidovat invazní druhy," vypočítává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Výzva je omezena na jediné způsobilé žadatele - kraje jako příslušné orgány ochrany přírody pro lokality soustavy Natura 2000. Maximální výše podpory, kterou mohou získat, je stanovena na 100 %.

Opatření, které je možné v rámci výzvy podpořit, náležejí do tří skupin. Dokončení vyhlašování EVL v rozsahu oblasti podpory 6.1 OPŽP 2007-2013 zahrnuje například sběr informací a podkladů pro vyhlášení území a péči o danou lokalitu, přípravu podkladů k vyhlašování, zajištění vyhlašovacího procesu, geodetické zaměřování hranic a vyznačení lokalit v terénu. Plánování péče o lokality soustavy území Natura 2000 zahrnuje kromě sběru aktuálních podkladů a informací nezbytných ke kvalitnímu a efektivnímu plánování péče také monitoring a mapování stavu přírodních fenoménů, hodnocení efektivity prováděných opatření nebo tvorbu informačních a technických nástrojů sloužících k ochraně a péči o lokality soustavy území Natura 2000. Poslední skupinou je samotné praktické zajištění péče o lokality soustavy území Natura 2000 vycházející z plánovací dokumentace, tj. souhrnů doporučených opatření, plánů péče, záchranných programů, smluvní ochrany event. dalších relevantních dokumentů. Spadají sem například projekty zaměřené na péči o bezlesí, lesní společenstva, vodní prvky a mokřadní biotopy, likvidaci invazních druhů apod.

Plánované záměry doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

Žádosti o podporu jsou podávány elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Kvůli elektronickému podání žádosti a povinných příloh je nezbytné, aby žadatel disponoval elektronickým podpisem.

Dokumenty a informace k 31. výzvě

Poznámky:
[1] Zajímavé projekty, které v minulých letech pomohly naší přírodě, shrnuje sborník z Konference Vybrané problémy ochrany přírody a krajiny a možnosti nápravy s využitím evropských a národních dotačních programů.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů