Čtvrtek, 28. března 2024

Ode dneška platí v CHKO Železné hory nová zonace

Ode dneška platí v CHKO Železné hory nová zonace

Rozdělení celé oblasti na čtyři zóny, které se liší stupněm ochrany, pomáhá vhodně pečovat o jedinečné přírodní hodnoty a krajinný ráz. Dosud používané vymezení bylo zastaralé a neodpovídalo tomu, v jakém stavu je dnes příroda a krajina Železných hor.

,,Chceme účelně ochránit nejcennější místa Železných hor a zároveň tam, kde to není nutné, zbytečně nezatěžovat vlastníky a hospodáře zpřísněným režimem. Nová zonace pro ně tak znamená významné snížení administrativní zátěže," vysvětluje Vlastimil Peřina, ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Východní Čechy.

,,Změnu jsme připravovali už od roku 2011. Proběhly mimo jiné i desítky jednání se zástupci samospráv, podnikateli, vlastníky pozemků a hospodáři. Museli jsme ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí vypořádat mnoho námitek a připomínek a návrh v některých případech i upravit," říká Josef Rusňák z AOPK ČR, vedoucí oddělení Správa CHKO Železné hory.

Nově platné rozvržení zón odstupňované ochrany přírody v území CHKO Železné hory bylo publikováno ve Sbírce zákonů pod č. 142/2016 Sb. s účinností od 1. 6. 2016. Podrobností jde nová zonace na úroveň konkrétních pozemků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů