Úterý, 19. března 2024

Schyluje se k natírání aleje u Švábova na Jihlavsku, ve sbírce Plechovka pro alej zbývá vybrat čtvrtinu cílové částky

Schyluje se k natírání aleje u Švábova na Jihlavsku, ve sbírce Plechovka pro alej zbývá vybrat čtvrtinu cílové částky

Opět se ukazuje, že lidem není budoucnost alejí v naší krajině lhostejná. Za necelý měsíc se drobní dárci ve sbírce Plechovka pro alej složili na tři čtvrtiny částky, která je potřebná k natření lipové aleje u Švábova na Jihlavsku bílými reflexními pruhy. Arnika, místní lidé, školáci a dobrovolníci natřou alej v pátek 17. a sobotu 18. června. Na zbývající čtvrtinu částky tak lze přispívat ještě dva týdny. Natírání završí výjimečný příběh spolupráce místních občanů, vedení obce a silničářů usilujících o zachování čtyřkilometrového stromořadí u Švábova.

Přidejte se s námi k poselství všem silničním správám: nekácejte, ošetřujte, řešte vlastnické vztahy, hledejte zdroje financí a využívejte je podobně jako silničáři na Vysočině. Stromy podél cest jsou odkazem našich předků a nedílnou součástí naší krajiny, ve které plní řadu nezastupitelných funkcí. Přečtěte si o nich na našem webu (http://aleje.org/o-alejich/aleje-v-nasi-krajine). Darujte prosím podle svých možností a přidejte se k těm, kdo na Plechovku už přispěli. Děkuji Vám," říká RNDr. Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Jak se daří plechovku barvy pro alej naplňovat, lze sledovat na stránkách http://arnika.org/plechovka-pro-alej. Dary v různé výši zatím přispělo na 250 lidí, mezi nimi i známé osobnosti podporující úsilí Arniky, jako například bývalá europoslankyně a kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová.

Většinu dárců ale samozřejmě tvoří lidé z celé republiky, pro které je osud alejí důležitý. Jedním z nich je i pan Přemysl Zemánek, který svůj příspěvek komentuje: ,,...oceňuji aktivity, které vedou k tomu, že si ještě zachováme ráz původní krajiny, který mám rád.

,,Jsem ráda, že se snažíte o záchranu alejí a jejich obnovu. Skutečně z naší krajiny spíše bez náhrady mizí a to je velká škoda," říká Šárka Stúpalová, která si také zakoupila pomyslnou plechovku pro alej.

Na Vysočinu se Arnika s akcí "Plechovka pro alej" vrací už potřetí. Před časem se díky příspěvkům na bílou barvu od stovek dárců z celé republiky podařilo zachránit před kácením alej u Žižkova Pole a alej u Třešti.

Příspěvky na Plechovku mohou pokrýt náklady na natření:
jednoho stromu - 190 Kč
dvou stromů - 370 Kč
čtyř stromů - 650 Kč
osmi stromů - 1200 Kč
patnácti stromů - 2200 Kč

Jak mohou lidé na Plechovku pro alej přispět:
Bezpečně a on-line platební kartou přímo z webu http://arnika.org/plechovka-pro-alej
Převodem na účet 260 008 2184 / 2010, variabilní symbol 8907
Nebo darujte v hotovosti na některé z poboček Arniky

Natírání aleje na Jihlavsku bude probíhat 17. a. 18. června a samotní dárci samozřejmě budou mít možnost, aby si ,,svůj" strom vlastnoručně natřeli. Zapojí se samozřejmě i další dobrovolníci a místní lidé. Arnika bude také průběžně informovat, jak se daří peníze vybírat, a to přímo na webové stránce http://arnika.org/plechovka-pro-alej .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů